Steeds meer mensen heronderhandelen woonlening

Steeds meer mensen stappen naar hun bank om de lening voor hun huis of appartement te heronderhandelen. Dat is het gevolg van de historisch lage Belgische langetermijnrente.

De Belgische langetermijnrente, die de rentes op woonkredieten rechtstreeks beïnvloedt, staat al enkele weken onder de 3 procent. Dat is historisch gezien bijzonder laag. Daardoor wordt geld lenen op lange termijn (zoals bij een huis of appartement) dus goedkoper.

Wie al enkele jaren een lening met vaste rentevoet heeft lopen bij zijn of haar bank, zal wellicht veel meer interesten betalen dan mensen die vandaag een nieuwe lening aangaan. Daarom stappen nu veel mensen naar hun bank om hun rentevoet te heronderhandelen en dus te verlagen.

KBC, ING en BNP Paribas Fortis zien het aantal klanten dat hun lening wil herzien, flink toenemen. Zo ziet BNP Paribas Fortis het aantal aanvragen jaar op jaar verdubbelen.

Volgens economen is het interessant om de interestvoet van je woonkrediet te laten herzien van zodra de marktrentes 1 procent lager liggen. De bank zal immers kosten aanrekenen voor het aanpassen van de rentevoet. Van bank veranderen kan ook, maar dan lopen de kosten al op tot enkele duizenden euro's.