TRACK moet voort zonder grote heliumballon

De heliumballon "The Castle of Vooruit" zal niet meer te zien zijn op de openluchttentoonstelling TRACK in Gent. De ballon is vorige week voor de derde keer beschadigd en de organisatie vindt een nieuwe herstelling te duur.
De ballon stelt een rots voor met daarop een replica van de Vooruit

TRACK, dat werk van 41 kunstenaars tentoonstelt, loopt nog tot 16 september. Maar de grote heliumballon van Ahmet Ögüt zullen de bezoekers niet meer kunnen bezichtigen.

De ballon was op 12 mei voor de eerste keer opgehangen aan de Waalse Krook. Nog geen week later sloeg hij volledig lek nadat hij was beschoten door vandalen. Begin juni dan weer ging de wind ermee aan de haal. Twee keer werd de ballon naar Engeland gebracht voor herstelling en opnieuw opgehangen.

Vorige week raakte het kunstwerk echter opnieuw beschadigd. "Er zijn gaten boven in de ballon. We vermoeden, aangezien er de vorige keer ook een kogel en kogelhulzen zijn gevonden, dat hij opnieuw beschoten is", zegt Aline Julia van TRACK.

"We kunnen hem niet meer terughangen", aldus Julia. "We kunnen het risico niet lopen dat hij opnieuw gevandaliseerd wordt. Het kost ook gewoon te veel geld. Er is niks aan te doen, we vinden het heel jammer en zijn heel erg teleurgesteld."

Ook een ander kunstwerk op TRACK, "Search and destroy", was al het slachtoffer van vandalisme.