Veldproef met ggo-aardappelen mag van rechter

De Universiteit van Gent mag de veldproef met genetisch gemanipuleerde aardappelen voortzetten. Dat heeft de rechtbank in Gent beslist. Volgens Greenpeace was de vergunning voor de veldproef onwettig, maar de rechter heeft de ngo geen gelijk gegeven.

De milieuorganisatie dagvaardde de UGent en de Belgische staat. Volgens de organisatie hadden de bevoegde ministers nooit een vergunning mogen geven aan de universiteit. De rechter verklaarde de klacht ongegrond. Greenpeace slaagde er niet in voldoende bewijs te leveren dat de proeven schade aan het milieu veroorzaken.

In maart 2011 kreeg de Universiteit Gent de toelating om te werken met genetisch gemanipuleerde aardappelen die resistent zijn tegen de aardappelziekte. Heel wat milieuactivisten kantten zich tegen die beslissing en bestormden het aardappelveld in Wetteren.