Zweden wil Assange verhoren in eigen land

De Zweedse openbare aanklager Marianne Ny gaat niet in op het aanbod om Julian Assange in de ambassade van Ecuador in Londen te verhoren. Marianne Ny wil het gezicht van de klokkenluiderswebsite WikiLeaks verhoren in Zweden.

Julian Assange zocht in juni onderdak in de ambassade van Ecuador in Londen om zo de uitlevering aan Zweden te ontlopen. In Zweden wordt hij beschuldigd van seksuele misdrijven. Assange  vreest dat Zweden hem zal uitleveren aan de VS.

Ecuador kondigde eerder aan dat er pas een beslissing over de asielaanvraag van Assange zal worden genomen na het einde van de Olympische Spelen.

Per Samuelson, een van de advocaten van Assange in Zweden, stelde voor dat zijn cliënt in de ambassade van Ecuador in Londen ondervraagd zou worden, meldt een woordvoerder van het Zweedse openbare ministerie. Ny sloeg dat aanbod echter af, zij wil het verhoor in Zweden afnemen.