Bijna 1 Facebookprofiel op de 10 is vals

Facebook telt meer dan 83 miljoen valse profielen. Dat blijkt uit cijfers die het bedrijf zelf heeft bekendgemaakt. Op in totaal 955 miljoen gebruikersaccounts gaat het dus om 8,7 procent.

In maart zei Facebook nog dat het aantal valse profielen rond de 5 à 6 procent lag. Nu heeft het bedrijf die schatting naar boven bijgesteld. Het zijn er zeker 83 miljoen, klinkt het.

Facebook heeft de valse profielen ingedeeld in 3 categorieën. De grootste groep (4,87 procent of 45,8 miljoen) is die van de "dubbels". De sociaalnetwerkite staat namelijk niet toe dat iemand meer dan één profiel gebruikt of een profiel aanmaakt voor iemand anders.

De tweede groep is die van de "fout ingedeelde" profielen (2,4 procent of 23 miljoen). Het gaat dan om Facebookaccounts voor een bedrijf, een organisatie of een huisdier. Ook dat staat de website niet toe. Gebruikers kunnen in die gevallen wel een fanpagina aanmaken.

De laatste categorie is die van de "ongewenste" profielen. Dat zijn er zo'n 14 miljoen. Met de term "ongewenst" worden accounts bedoeld waarmee spam en andere berichten verstuurd worden naar Facebookgebruikers.

Voor Facebook is het belangrijk dat achter elk profiel een echte gebruiker schuilt. Het bedrijf haalt het grootste deel van zijn inkomsten uit advertenties. En de adverteerders vragen uiteraard dat elke "like" op hun pagina ook van een echte persoon komt.

Als Facebook een vals profiel ontdekt, wordt dat meteen van de website gehaald. Andere gebruikers krijgen het niet meer te zien, maar het blijft wel op de servers staan. In groeilanden als Turkije en India ligt het aantal valse profielen hoger dan in het westen, zo meldt het bedrijf ook.

Dat Facebook naar buiten komt met de cijfers heeft ermee te maken dat de sociaalnetwerksite als beursgenoteerd bedrijf transparanter moet zijn. De beursgang van Facebook blijft evenwel allesbehalve een succesverhaal. De koers van het aandeel is al gezakt tot onder de 20 dollar.