Dringende voedselhulp nodig in Noord-Korea

Noord-Korea heeft dringend voedselhulp nodig en klopt daarvoor aan bij de Verenigde Naties. Het land heeft de voorbije maand te maken gehad met zware overstromingen. Meer dan honderd mensen zijn omgekomen en tienduizenden zijn dakloos geworden.

De VN erkent de omvang van het probleem nadat enkele medewerkers een aantal getroffen gebieden hebben bezocht. Zij rapporteren grote schade aan woningen, openbare gebouwen en infrastructuur. Vele velden met maïs, sojabonen en rijst zijn volledig vernield.

Volgens Noord-Koreaanse staatsmedia hebben de overstromingen 119 dodelijke slachtoffers gemaakt. Duizenden huizen werden verwoest. Het land kampt al met voedseltekorten, maar het noodweer heeft de situatie verergerd.

In een aantal streken van het land is de nood hoog. De steden Anju, Songchon en Chonnae werden het hardst getroffen. De inwoners hebben dringend noodhulp nodig, zeker voedsel.

Minstens 36.000 gezinnen hebben geen proper drinkwater ter beschikking. Vele waterbronnen raakten vervuild door de overstromingen. De VN vreest voor een diarree uitbraak.

Internationale hulp

Enkele internationale ngo’s zijn al begonnen met het verzamelen van hulp. Zo verzamelde het Internationale Rode Kruis 300.000 dollar voor de slachtoffers van de overstromingen. Een Britse organisatie verdeelde 270 tenten.

De Verenigde Staten lieten weten te overwegen om het land te steunen, maar dat ze hier nog geen vraag voor kregen. Vorig jaar steunde het land Noord-Korea met 900.000 dollar aan hulpgoederen.

De VS beloofde om dit jaar 240.000 ton voedselhulp te sturen indien het land zich zou weerhouden van nucleaire activiteiten. De hulp werd stopgezet nadat Noord-Korea had aangekondigd om in april een langeafstandsraket te lanceren.

Chronisch tekort

Het geïsoleerde land lijdt zelfs onder normale omstandigheden onder een voedseltekort. Noord-Korea produceert niet genoeg voedsel voor de eigen bevolking. Uit een rapport van de Verenigde Naties vorige maand bleek dat twee derde van de Noord-Koreanen een chronisch voedseltekort heeft.