Gaan CD&V en N&U door op zelfde pad?

CD&V maakt sinds 1977 deel uit van de meerderheid in Nijlen. Niets wijst erop dat daar dit jaar een einde aan komt. Dé vraag is dan ook met wie de partij een nieuwe coalitie zal vormen na 14 oktober.

“Zowel in 2000 als in 2006 haalden we elf zetels. Ik ben ervan overtuigd dat we dit keer weer even goed zullen doen. Maar toch moet onze ambitie meer zijn. We hebben immers veel gerealiseerd, stelden een sterke lijst samen en hebben nog heel veel plannen voor de toekomst. Trouwens, zes jaar geleden kwamen we maar een dertigtal stemmen tekort voor een twaalfde zetel”, zegt burgemeester en lijsttrekker Paul Verbeeck (CD&V, foto bovenaan).

Op zoek naar een stabiele meerderheid

Verbeeck heeft naar eigen zeggen zes jaar goed samengewerkt met coalitiepartner Nijlen en u (N&U). Toch sluit hij een coalitie met een andere partij geenszins uit. Het is immers nog maar de vraag of N&U groot genoeg blijft om een stabiele meerderheid mee te vormen. Enerzijds verloor N&U de voorbije zes jaar vier sterkhouders. Anderzijds is het realistisch te veronderstellen dat N&U, als erfgenaam van VU-ID, stemmen aan de N-VA kan verliezen.

Maar N&U is daar zelf niet bang voor. “We hoeven niet te vrezen voor stemmenverlies aan de N-VA of andere partijen”, reageert schepen en lijsttrekker Luc Luyten (N&U, foto in tekst). “De N-VA was er zes jaar geleden ook al bij en we kunnen zeggen dat we de afgelopen periode hard gewerkt hebben. Wijzelf gaan uit van onze eigen sterkte, onze eigen mensen en vanuit de kracht van de regenboog gaan we op zoek naar de steun van 3.000 dorpsgenoten.”

Onbekende factoren

Als de N-VA-hype zich ook in Nijlen doorzet, moet CD&V misschien wel met de Nieuw-Vlaamse Alliantie aan de coalitietafel plaatsnemen. Gesprekspartner is dan Jinse Van den Bogaert (29), de enige nieuwkomer onder de lijsttrekkers in Nijlen.

Andere onbekende factoren zijn de SP.A en Groen. Zes jaar geleden trokken ze als kartel naar de keizer, wat hen vier verkozenen opleverde. De twee SP.A-raadsleden verlieten ondertussen hun partij en stapten naar N&U. Groen dient deze keer een eigen lijst in: raadslid Ferdi Heylen trekt de lijst.
Rond de SP.A blijft het tot nog toe akelig stil. Neemt de partij aan de verkiezingen deel, en zo ja, zal ze erin slagen om een volledige lijst samen te stellen?

Bij Open VLD keert raadslid René Van Goubergen als lijsttrekker terug. Zes jaar geleden moest hij genoegen nemen met de lijstduwersplaats. Zal hij potten breken of blijft het bij één zetel? Hij doopte de partijnaam alvast om tot Open VLD + N.

Vlaams Belang deed het zes jaar geleden goed in Nijlen en dus trekt Jan Zander opnieuw de lijst. Maar is hij er gerust in? “Bij ons is er zeker geen paniek, noch gelatenheid. Wij doen gewoon verder zoals we al 21 jaar bezig zijn. Het is niet omdat men via allerlei kanalen laat uitschijnen dat Vlaams Belang op sterven na dood zou zijn, dat dit ook zo is. Wij gaan minstens voor het behoud van onze vijf zetels”, reageert Zander.

Chris Van Rompaey

lees ook