Goed jobrapport laat Obama achter met gemengde gevoelens

Uit het maandelijkse jobrapport in de VS blijkt dat er in juli 163.000 banen zijn bijgekomen. In de privésector ging het zelfs om 172.000 nieuwe jobs, maar bij de overheid verdwenen opnieuw banen. Het economische nieuws wordt in volle campagne met argusogen gevolgd door de twee presidentskandidaten.

De Amerikaanse president Barack Obama bleef achter met gemengde gevoelens. Dat er 163.000 jobs bij kwamen, is goed nieuws: het is 50 procent meer dan analisten hadden verwacht, en het is het beste cijfer in 5 maanden tijd. Anderzijds is de werkloosheidsgraad gestegen van 8,2 naar 8,3 procent. Dat heeft te maken met het grote aantal nieuwe werkzoekenden op de markt.

De economie is een "hot issue" in de campagne van Obama en zijn zijn Republikeinse uitdager voor de presidentsverkiezingen, Mitt Romney. Die had het over een "mokerslag voor de Amerikaanse middenklassefamilies."

"Al 42 maanden hebben we meer dan 8 procent werklozen. De Amerikanen verdienen beter, en ik denk dat we ook beter kunnen", zei Romney. Hij belooft 12 miljoen nieuwe jobs de volgende vier jaar als hij verkozen wordt, dat zijn er gemiddeld 250.000 per maand.

Obama relativeert en probeert de kiezers ervan te overtuigen dat het een pak erger had gekund. Hij legt de schuld voor een deel bij de Republikeinen, die in het Congres bepaalde van zijn voorstellen voor jobcreatie tegenhouden. Voorts noemt hij de beloftes van Romney "sprookjes".

Sinds de Tweede wereldoorlog is er geen enkele president herverkozen geraakt met werkloosheidscijfers boven de 8 procent. Analisten kijken dan ook met argusogen uit naar de maandelijkse jobcijfers in de VS.

Hoe het ook zij, Wall Street kon het nieuws over de nieuwe banen wel smaken. De Dow Jones schoot kort na de opening meteen 223 punten omhoog en doorbrak de grens van 13.000 naar 13.101. Ook elders in Europa kleurden de beurzen groen.