Keuze uit 8 partijen in Houthalen-Helchteren

De inwoners van Houthalen-Helchteren hebben in oktober veel keuze op hun stembiljet voor de lokale verkiezingen. Niet alleen de nationaal bekende partijen nemen deel. Ook lokale partijen zoals Sociaal en Democratisch en twee éénmanslijsten dingen naar de gunst van de Houthalen-Helchterenaar.

In 2000 veroverde de socialistische partij – toen nog kortweg SP – de burgemeestersjerp van Houthalen-Helchteren. Met slechts 133 stemmen meer dan concurrent CVP, kwam er een einde aan een lange lijst van christendemocratische burgemeesters.

Jules D’Oultremont werd de eerste socialistische burgervader. Toen hij in 2003 Limburgs gedeputeerde werd, kwam zijn jongere partijgenoot Alain Yzermans op de burgemeestersstoel terecht. Daar zit hij vandaag trouwens nog steeds. Want bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2006 werd de SP.A nog iets groter. CD&V verhuisde zelfs naar de oppositiebanken. Yzermans koos zes jaar geleden immers voor een "regenboogcoalitie" tussen zijn SP.A en drie kleinere partijen.

Toch wordt het straks weer erg spannend in Houthalen-Helchteren. Bij de SP.A was er de voorbije zes jaar ruzie in het huishouden. Oud-burgemeester Jules D’Oultremont kon zich niet meer vinden in de koers van zijn lokale partijafdeling. Hij begon met een eigen partij: "Sociaal en Democratisch" of kortweg S&D. Oud-schepen Olga Van de Vloed volgde hem naar de oppositiebanken. Enkele maanden geleden kondigde SP.A-gemeenteraadslid Luciana Costa aan dat ze eveneens voor S&D kiest. Resultaat: de SP.A verloor in één legislatuur al drie raadsleden aan de nieuwe partij.

Kan CD&V opnieuw de grootste worden?

Op de CD&V-banken wordt stilaan gegniffeld. Misschien zijn zij straks wel weer de grootste, als de socialistische kiezers in oktober hun stemmen verdelen tussen de SP.A en S&D? Dan kan Houthalen-Helchteren na twaalf jaar opnieuw een christendemocratische burgemeester krijgen.

Toch verloor ook CD&V afgelopen legislatuur één raadslid. Germaine Driesen koos er voor om als onafhankelijke door te gaan. Daar tegenover staat dat Bob De Wispaelaere (ex-Vlaams Belang) naar CD&V is gekomen.

Overlopers

Er werd trouwens bij heel wat partijen druk overgelopen in Houthalen-Helchteren. Liefst 7 van de 29 verkozenen uit 2006 hebben vandaag een andere partijkaart, of ze zetelen als onafhankelijke. Vlaams Belang is al de helft van haar vier raadsleden kwijt. Bij de lokale partij Om-Nu zit Veerle Lijnen tegenwoordig als onafhankelijke in de gemeenteraad. In weinig Limburgse gemeenten werd de voorbije jaren meer van partij gewisseld dat in Houthalen-Helchteren.

Dat maakt de verkiezingen uiteraard ook erg spannend. De SP.A heeft zichzelf alvast verstrekt. Zij trekt deze keer in kartel met Groen naar de stembusslag. Ook onafhankelijken zijn welkom op hun lijst. De partij wil met de kartelvorming absoluut de grootste van Houthalen-Helchteren blijven. Burgemeester Alain Yzermans wordt opnieuw het boegbeeld.

Bij CD&V willen ze de steeds dalende verkiezingsuitslag keren. Daar moet kersvers boegbeeld en "wit konijn" Jef Verpoorten voor zorgen. Vermits Houthalen-Helchteren statistisch de jongste inwoners van Limburg heeft was een verjonging van de kandidaten nodig, zo vond de partij. Jef Verpoorten gaat resoluut voor het burgmeesterschap.

Van Om-Nu naar N-VA

Als twee grote partijen vechten voor de sjerp is het altijd uitkijken voor de kleinere "derden". Zes jaar geleden zorgde de lokale partij Om-Nu al eens voor een verrassing, door drie zetels te halen. De partij ijverde voor een omleidingsweg rond de gemeente. Nu de Vlaams regering beslist heeft om die weg ook effectief aan te leggen, stappen de meeste leden over naar de N-VA. Peter Timmermans, oud-lijsttrekker van Om-Nu wordt het boegbeeld van de Vlaams-nationalisten in Houthalen-Helchteren. Ook hij presenteert zich als kandidaat-burgemeester.

En misschien kan ook de nieuwe partij Sociaal en Democratisch (S&D) verrassen? Op hun lijst staat oud-burgemeester en stichter Jules D’Oultremont. Hij is nog altijd erg bekend in zijn gemeente. Lijsttrekker wordt de jongere kandidaat Stijn Vandingenen.

Eénmansfractie en éénmanspartijen

Vlaams Belang trekt dan weer onthoofd naar de kiezer in Houthalen-Helchteren. Met John Vrancken, Ludo Diliën en Bob De Wispelaere zijn zowat alle boegbeelden vertrokken. Wie de lijst gaat aanvoeren is nog niet bekendgemaakt. Ludo Diliën wordt het dus zeker niet, want hij denkt luidop aan een éénmanspartij. De naam "Uw Gemeente Belang’"is al gevallen. Ook eenzaam maar strijdvaardig is Jean-Pierre Mantels, die met de lijst "hart" opkomt. Hij vindt dat traditionele partijen niet ten dienste staan van de inwoners.

Open VLD heeft vandaag nog één zitje in de gemeenteraad. Boegbeeld Veronique Mertens schopte het wel tot schepen en is nu voorzitter van de gemeenteraad. De liberalen hopen met hun deelname aan het beleid Open VLD weer sterker op de kaart te zetten in Houthalen-Helchteren.

Toon Royackers

lees ook