Kleinzoon Truman ontmoet overlevenden kernbom

Clifton Truman Daniel, een kleinzoon van de voormalige Amerikaanse president Harry Truman, heeft in Tokio de overlevenden ontmoet van de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki. Het was Truman die in 1945 het bevel gaf om de kernbommen te gooien.
Nobuo Miyake, een overlevende, en Clifton Truman Daniel

"Het is tijd om oude wonden te helen" moet de 55-jarige Clifton Truman Daniel gedacht hebben toen hij inging op de uitnodiging van een Japanse organisatie. In Hiroshima en Nagasaki zal Truman de herdenking bijwonen van de bombardementen op 6 en 9 augustus 1945.

Klein detail: de gewezen journalist is een kleinzoon van de voormalige Amerikaanse president Harry Truman. Die gaf tijdens de Tweede Wereldoorlog zelf de toestemming om de atoombommen op de twee Japanse steden te gooien.

Clifton Truman is met zijn bezoek aan Japan, het eerste familielid van de ex-president , die de 200.000 slachtoffers van de  bombardementen zal herdenken.

Net voor zijn vertrek naar Hiroshima en Nagasaki sprak de kleinzoon van Truman in Tokio nog met enkele overlevenden. "Het was een prachtige ontmoeting", vertelde hij. "Het is een goede eerste stap om oude wonden te helen, om te praten en te begrijpen. Dat is wat we willen doen."

Clifton Truman verdedigde wel het beleid van zijn grootvader. "Er zijn nooit juiste beslissingen in oorlogen", stelde hij. "Mijn grootvader heeft altijd gezegd dat hij met zijn beslissing de oorlog snel wilde beëindigen. Dat is wat hij geloofde.'