Minder toeristen in Londen? Hoezo?

Televisiejournalist Tijs Mauroo brengt vanuit Londen verslag uit van de Olympische Spelen. Voor deredactie.be houdt hij een blog bij over zijn belevenissen. Zo stelt hij vast dat de hotelkamers te duur zijn, waardoor er minder gewone toeristen zijn in Londen.

Iedereen ziet het. Iedereen beseft het. Iedereen begrijpt ook waarom. Er zijn op dit moment minder gewone toeristen in Londen dan op een andere augustusdag van een ander jaar. Punt. Wandel naar Westminster, Carnaby Street, Picadilly Circus, ...

Een jongeman die werkt voor zo’n maatschappij die toeristische rondritten maakt met een open bus, geeft het ruiterlijk toe, zonder camera weliswaar: -40% omzet de laatste weken. Nabeel van de souvenirwinkel zegt: “-50%”. Zelfs een Reverend van Westminster Abbey bevestigt dat er minder toeristen zijn. De taxichauffeurs hebben minder werk, de restaurantuitbaters die wij spraken, kampen met rode cijfers.

“De mensen zijn bang gemaakt: het zou één verkeersellende worden, de metro zou overlopen, terreur zou overal loeren en de hotelprijzen zouden onbetaalbaar hoog zijn.” Alleen dat laatste klopte, maar ook dat is deels veranderd.

"We rekenen op een bom meer toeristen in 2017"

Alleen de toeristische diensten willen het niet rechtlijnig in een heldere zin voor een camera toegeven. We krijgen een verhaal met de breedste glimlach die voorhanden is, maar de inhoud is niet: “Ja, er zijn minder toeristen.” Dat antwoord komt niet, ook al vragen we het op 3, 4 manieren en herhalen we de vraag.

Het antwoord dat we wel krijgen, begint met: “De hotelcijfers zijn dezelfde als vorig jaar.” Ok, maar als je alle mensen te eten moet geven die hier een hotelkamer hebben omdat ze hier werken, dan mag je een aardig servies voorzien. En dat die mensen ook toeristen zijn, is maar ten dele juist.

Wij eten hier inderdaad ook, en een pint in de pub, dat zit er ook in, maar we gaan geen uren in buurten slenteren en daar geld uitgeven. Wij zitten op een gratis mediabus naar het olympisch park of in onze eigen auto. Een middagmaal zit er vaak niet in, dus zo goed voor de economie zijn we niet.

Dan wordt toch toegegeven dat de cijfers van het aantal gewone toeristen eventjes onder druk zouden kunnen staan, een week of 2, en dat dat bij de andere Olympische Spelen ook zo is geweest. Maar… we rekenen op een bom meer bezoekers tussen het eind van de Spelen en … 2017. Het effect zou 5 jaar te voelen moeten zijn.

En de blijde boodschap voor de komende weken blijft: “Londen is fun, er is plaats in Londense hotels voor een lekkere prijs, kom de geur van de Spelen opsnuiven, er zijn zaakjes te doen!”

Maar het is een vaststelling als een ander: een kamer die 6 weken geleden 300 pond waard was, is nu plots maar 80 pond meer waard? “Het is de markt, meneer, niemand wist wat er ging komen. Toen dat enigszins duidelijk werd, heeft de markt zich gecorrigeerd.”

Dat wil zeggen dat er tot enkele weken geleden geprobeerd is om mensen in een kamer te stoppen aan veel te hoge prijzen. Ik stel dan enkel vast dat er veel mensen die dan zeggen: “400 euro om mijn hoofd 7 uur op een kussen te leggen, dat gaat me echt te ver.” En onder andere daarom zijn de straten van Londen stad minder vol dan anders.