President wil Somalische piraten genade schenken

De Somalische president Sharif Sheikh Ahmed heeft verklaard dat piraten, die hun gijzelaars vrijlaten en de buitgemaakte schepen weer vrijgeven, niet vervolgd zullen worden voor hun misdrijven. Dat schrijft de Britse krant The Times.

"Jan, Piet, Joris en Korneel" zouden dan wel manhaftig genoeg geweest zijn om "te kaap'ren te varen", of ze ook even onbevreesd de wateren voor de kust van Somalië zouden hebben getrotseerd, blijft helaas een open vraag. Wie vandaag langs het Afrikaanse land wil varen, moet immers heel wat lef hebben.

De scheepvaartroute in de regio is namelijk het favoriete jachtterrein van Somalische piraten. Om te kunnen overleven, zouden heel wat kustbewoners hun toevlucht hebben gezocht tot piraterij en regelmatig schepen kapen en opvarenden gijzelen.

Activiteiten die niet langer door de beugel kunnen, vindt ook Sharif Sheikh Ahmed, de president van Somalië. Om een einde te maken aan de gijzelingen en de kapingen roept hij de piraten nu op om hun wapens neer te leggen. In ruil zou de Somalische overheid hen niet vervolgen.

"De regering opent heel duidelijk de deuren voor al wie wil binnenkomen", zei de president in een mededeling. "Diegenen die zich niet meer inlaten met piraterij, zullen we met rust laten."

Volgens de Verenigde Naties zouden de 2.000 piraten, die in de regio actief zijn, nog ongeveer 245 gijzelaars vasthouden. Ze zouden ook nog steeds 7 gekaapte schepen in hun bezit hebben.

Omdat de scheepvaartroute voor de kust van Somalië van groot belang is voor de internationale handel lanceerde de Navo, met Operation Ocean Shield, eerder al een tegenoffensief. Ook de Europese Unie startte in 2008 met een missie  (Operatie Atalanta) tegen de piraten.