Relschoppers Vilvoorde alweer vrij

De zes amokmakers die in de nacht van woensdag op donderdag in Vilvoorde waren opgepakt, zijn sinds gisteravond weer op vrije voeten. Het zestal verwondde drie politieagenten en beschadigde een tiental wagens. Een Franstalige onderzoeksrechter besloot om hen vrij te laten. De burgemeester van Vilvoorde reageert verbolgen.

Het parket had de aanhouding van de zes gevraagd maar de verdachten vroegen om hun zaak te laten behandelen door een Franstalige onderzoeksrechter. Die besloot om hen vrij te laten.

Burgemeester Marc Van Asch (CD&V) van Vilvoorde reageert verbolgen. "Dit is nog maar eens een bewijs dat de splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde voor onze regio absoluut noodzakelijk is", zegt hij.

"Wij moeten een eigen lokaal vervolgingsbeleid op basis van een eigen magistraat kunnen invoeren. Dit loopt de spuigaten uit. Het is lachen met de agenten die dagelijks voor de ordehandhaving in onze regio moeten instaan. Nu moeten vaststellen dat men onder deze omstandigdheden te kijken wordt gezet, is onaanvaardbaar."

"Geen oog voor problemen Vlaamse rand"

Van Asch verwijt de Franstalige onderzoeksrechter dat die geen oog heeft voor de problemen van de Vlaamse rand. "Onze problematiek is niet die van Brussel", luidt het. De Nederlandstalige sectie van het Brusselse parket heeft volgens Van Asch wel goed werk verricht.

Luc Hennart, de voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg, ontkende in "De ochtend" dat de Franstalige rechters op een andere manier tewerk gaan dan hun Nederlandstalige collega's. "Men maakt geen verschil tussen feiten die gepleegd worden in Halle-Vilvoorde en die in de 19 gemeenten van Brussel", zegt Hennart. Hij voegt eraan toe dat de splitsing van het gerechtelijk arrondissement in de praktijk niet veel zal veranderen. "Ook dan zal een Franstalige verdachte om een Franstalige rechter kunnen vragen."

De onlusten in Vilvoorde braken uit na een uit de hand gelopen identiteitscontrole in de stationsbuurt. De politie heeft afgelopen nacht extra toezicht gehouden in Vilvoorde maar er waren geen nieuwe incidenten.