Robbe De Hert op lijst van Rood! in Antwerpen

De bekende filmregisseur Robbe De Hert is op 14 oktober kandidaat op de lijst van Rood! in Antwerpen. Welke plaats hij krijgt, is nog niet uitgemaakt. Wellicht gaat hij een lijstduwersgroep vormen met andere bekende Antwerpenaars.

De Hert staat bekend als een sociaal geëngageerd regisseur die opkomt voor de gewone man. De partij van Erik De Bruyn omschrijft hem als "rebels, non-conformistisch, op de bres tegen alle vormen van onrecht en steeds aan de zijde van de gewone man in de straat."

Erik De Bruyn heeft niet moeten aandringen voor de komst van De Hert naar zijn lijst. "Ik heb Erik twee jaar geleden echt leren kennen", zegt De Hert. "Toen kreeg ik de opdracht clipjes te maken over de sluiting van Opel Antwerpen."

Geweigerd door Janssens

Eerder kon Rood! al filosoof Ludo Abicht en auteur Walter Lotens strikken voor haar lijst. De Hert zal wellicht een lijstduwersgroep vormen met Abicht en Lotens. Naar eigen zeggen zal de partij zal deze maand uitpakken met nog enkele bekende namen.

In 2006 wilde De Hert op de SP.A-lijst staan van burgemeester Janssens. Verrassend genoeg werd hij geweigerd door Janssens. "Hij had schrik dat ik stemmen zou afnemen van andere kandidaten op de lijst, maar ik wil alleen maar kiezers weghalen van Vlaams Belang."

"Rood! zijn de echte socialisten"

De Hert wordt nu dus concurrent van Janssens. Maar waarom de keuze voor Rood!? "Omdat Erik mij gevraagd heeft, ik zie het dan ook eerder als mijn steun aan de lijst."

"Ik snap trouwens niet waarom SP.A met de katholieken (CD&V) naar de kiezer gaat", zegt De Hert nog. "Ik heb altijd aan de linkerzijde gezeten. Rood! is het alternatief, dat zijn tenminste nog echt socialisten."

De filmregisseur staat naar eigen zeggen uit sympathie op de lijst. "Ik wil niet echt om politiek mandaat opnemen", zegt De Hert. "Maar alles is politiek, Walt Disney is ook politiek."

lees ook