Stille mars in Malonne tegen komst Martin

In Malonne in de provincie Namen hebben zo'n 400 mensen deelgenomen aan een vreedzame betoging tegen de komst van Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux. De abdis van het klooster had eerder deze week verklaard dat ze bereid was om Martin na haar voorwaardelijke vrijlating onderdak te verlenen en dat zint de betogers niet.

De betogers waren van plan van het marktplein richting klooster en terug te stappen. Ze droegen zwarte t-shirts en hadden witte en zwarte ballonnen bij zich. Onder hen was er ook een groep motorrijders.

De manifestanten zijn tegen de vervroegde vrijlating van Martin. De organisatrice, een voormalig lid van de extreem-rechtse partij Front National, benadrukte voor de start het vreedzame karakter van de mars. "Ik ben hier als moeder en als burger", luidde het.

De plaatselijke politie was echter goed voorbereid. Het marktplein werd afgezet en ook de toegang tot het klooster werd geblokkeerd tot ongenoegen van de deelnemers. Enkele betogers onder hen wilden absoluut tot bij het klooster geraken en duwden de dranghekken omver. De politie kreeg de situatie gauw onder controle.

Opvallend is wel dat er nauwelijks inwoners van Malonne zelf deelnamen aan de manifestatie. De binnen- en buitenlandse pers was wel ruim vertegenwoordigd.

Ook Jean Lambrecks tekent cassatieberoep aan

Gisteravond raakte overigens bekend dat ook de vader van het vermoorde meisje Eefje, Jean Lambrecks, cassatieberoep aantekent tegen de vrijlating van Martin. "We hebben preventief cassatieberoep aangetekend, maar de komende dagen moeten we onderzoeken of het ontvankelijk verklaard zou kunnen worden", aldus de advocaat van Lambrecks, Joris Vercraeye, die hoopt om zo de rechten van zijn cliënt te vrijwaren.

"Het aantekenen van het cassatieberoep is ook een soort protest en misschien kan dit een aanleiding zijn voor een debat om de wetgeving terzake te wijzigen", luidt het nog. Eerder kondigden ook de andere burgerlijke partijen aan dat ze tegen de beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank van Bergen in cassatie zouden gaan.