Tienduizenden Syriërs in de val door gevechten

Door de aanhoudende gevechten in Syrië zitten tienduizenden burgers in de val in hun eigen woning. Dat melden de Verenigde Naties. In totaal worden naar schatting 1,5 miljoen mensen getroffen door het oorlogsgeweld en het aantal vluchtelingen in de buurlanden neemt toe. Intussen veroordeelt de Algemene Raad van de VN Damascus.
Ook in de hoofdstad Damascus wordt weer gebombardeerd

Veel burgers durven de straat niet meer op uit angst te worden beschoten, zegt Melissa Fleming van de vluchtelingenorganisatie van de VN. Zo'n 1,5 miljoen Syriërs zijn volgens haar "ontworteld en als vluchtelingen bij gastfamilies of in voorlopige noodkampen" ondergebracht.

In de buurlanden neemt het aantal vluchtelingen dagelijks toe met enkele honderden. Zo arriveren er in Turkije elke dag 400 à 600 vluchtelingen, vooral uit Aleppo, waar de veiligheidstoestand wordt omschreven als "dramatisch".

Eindoffensief in Aleppo?

Het Syrische leger maakt zich op voor een groot offensief in Aleppo. Het zet opnieuw zware wapens in om de wijken, die worden gecontroleerd door de rebellen, te heroveren. De VN denkt dat er een beslissende slag zal worden uitgevochten.

De tientallen tanks en pantserwagens, die Aleppo intussen zouden binnengereden zijn, zouden de voorbode zijn van een nieuw groot offensief van het Syrische regeringsleger. Het leger zou in de stad ook opnieuw helikopters en gevechtsvliegtuigen inzetten om de stellingen van de rebellen te bombarderen.

Het Vrije Syrische Leger heeft op dit moment nog steeds enkele wijken in de stad onder controle. Met het nieuwe offensief zou het regeringsleger nu ook die wijken weer willen veroveren. Aleppo is immers het commerciële centrum van Syrië en daarom van groot strategisch belang. De controle over de stad blijkt cruciaal en de herovering van de wijken zou tot een keerpunt in de oorlog kunnen leiden.

De Verenigde Naties verwachten dat er met het nieuwe offensief een beslissende slag in Aleppo zal worden uitgevochten.

Hervé Ladsous, VN-diplomaat en hoofd van de VN-vredesmissies, waarschuwt voor zeer hevige gevechten in de regio rond Aleppo. Volgens militaire waarnemers zou het Vrije Syrische Leger ondertussen al verscheidene zware wapens op de Syrische regeringstroepen hebben buitgemaakt.

De rebellen zouden onder meer met een tank de militaire luchthaven in Menagh bestookt hebben. Van daaruit zouden nabijgelegen steden worden bestookt met raketten en artillerievuur.

Hoewel de meeste regeringstroepen in Aleppo worden ingezet, zou het Syrische leger ondertussen ook proberen om het grensgebied met Turkije weer in handen te krijgen. De verscheidene grensposten in die regio werden eerder veroverd door de rebellen.

Ook uit de hoofdstad Damascus komen weer berichten over een uitbreiding van het geweld. Zo zijn in een Palestijns vluchtelingenkamp 20 doden gevallen bij een beschieting met mortiergranaten. Wie achter die aanval zit, is onduidelijk.

In New York heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Syrische regering scherp veroordeeld. De vergadering keurde met een overweldigende meerderheid een resolutie goed waarin "zware bezorgdheid" wordt geuit over de escalatie van het geweld in Syrië. De resolutie betreurt ook de besluiteloosheid van de Veiligheidsraad om sancties af te kondigen die de druk op Damascus moeten verhogen om te komen tot een vergelijk. 

Of de resolutie veel zal uithalen, is nog maar te betwijfelen, want resolutie van de Algemene Vergadering zijn niet bindend.