Voetbalstadions in Vlaanderen: haat en liefde

In ons participatief project "De vragende partij" is er heel wat protest tegen het investeren in (nieuwe) voetbalstadions. Overlast, verkeersdrukte en de reactie "er wordt al zoveel geld in voetbal gestoken" komen daarbij frequent terug. Maar wie wil, kan en durft er nu beslissen over zo'n stadion?
Zo moet het nieuwe Arteveldestadion van AA Gent eruit zien.

Een gemeente- of stadbestuur dat investeert in een plaatselijk voetbalstadion krijgt vaak af te rekenen met het nodige onbegrip. Het geld zou, volgens menig inwoner, beter geïnvesteerd worden in zaken waar echt nood aan is.

“In plaats van één miljoen te geven aan één voetbalclub zouden alle 57 sportclubs beter moeten ondersteund worden”, stelt iemand voor in Ternat.

Renoveren, wie zijn best doet zal het leren

In Oudenaarde is het stadion van de kersverse plaatselijke tweedeklasser een twistpunt. Een voorstel in “De vragende partij” legt een zekere bezorgdheid bloot over de huidige infrastructuur. “De tribunes zijn op zijn zachtst gezegd verouderd en vragen om vernieuwing”, klinkt het.

Peter Simoens, Open VLD-schepen van Sport, steekt zich niet weg voor de problematiek. “Een stedelijk stadion is nu eenmaal de bevoegdheid van de stad”, zegt hij.

“We hebben 100.000 euro uitgetrokken voor de noodzakelijkste herstellingen aan het Thienpontstadion. Daarmee gaan we onder meer de verlichting, veiligheid en omheining opwaarderen. Alles wat los hangt, moet vast.”

Nieuwe stadions, complexe dossiers

Het meest complexe en besproken dossier is ongetwijfeld dat van Brugge. In “De vragende partij” is het best scorende voorstel een eigen stadion voor beide voetbalclubs, Club en Cercle.

Er zijn maar liefst 279 lokale stemmen die aandringen voor een oplossing in het Brugs stadiondossier. Een maat voor niets, zo blijkt. “Wij wachten op de Raad van State”, zegt CD&V-lijsttrekker Dirk De Fauw. “En zij hebben geen beslissingstermijn.”

“Het is dus zinloos om zware inspanningen te doen in dat dossier”, gaat De Fauw verder. “Ik ga zelfs zeggen dat het stadiondossier helemaal geen thema is bij de gemeenteraadsverkiezingen.”

Terwijl een nieuw stadion in Brugge de pagina van “De vragende partij” domineert, bengelt het voorstel voor een gloednieuwe voetbaltempel in Antwerpen onderaan. Vreemd, want het nieuwe stadion zou wel eens een groot verkiezingsthema kunnen worden.

Het stadsbestuur zette eerder al 25 miljoen euro opzij voor de realisatie, maar starten met de werken zat er om diverse redenen nog niet in.

SP.A-burgemeester Patrick Janssens oppert nu om dat geld te investeren in kinderopvang en onderwijs. Wat concurrent Bart De Wever (N-VA) dan weer deed steigeren. Hij gelooft wel dat een stadion haalbaar blijft.

Mechelen, Gent en Antwerpen

In Mechelen duikt ook een voorstel op. Een multifunctioneel voetbalstadion voor beide Mechelse voetbalclubs (KV en Racing) met ruimte voor bedrijven en horeca.

Burgemeester Bart Somers (Open VLD) liet enkele jaren geleden al verstaan dat de locatie voor een nieuw voetbalstadion vastligt, namelijk tussen de N16 en de R6 aan het Mechelse Keerdok. Sindsdien zijn de plannen een stille dood gestorven en zal KV Mechelen het eigen stadion uitbreiden en grondig renoveren.

Maar voor AA Gent zal er in juli 2013 wel een volledig nieuw stadion met een waarde van 75 miljoen euro staan. Op een site waar mogelijke verkeers- en supportersoverlast tot een minimum herleid kunnen worden. De stad tekende zelf een gemeentelijk RUP (Ruimtelijke Uitvoeringsplan) uit om de plaats van de vroegere Groothandelsmarkt een bestemming te geven.

En laat dat nu net een struikelblok zijn voor veel Vlamingen. “De eerste omwonenden bevinden zich op één kilometer van het stadion. Van overlast door het nieuwe Gentse Arteveldestadion is dus geen sprake”, aldus een fiere schepen van Sport Christophe Peeters (Open VLD)

Voetbalwedstrijden brengen vaak heel wat verkeer met zich mee. In Anderlecht willen de inwoners dan ook een oplossing voor de verkeersdrukte bij de thuiswedstrijden van de club. Een degelijk mobiliteitsplan kan volgens een Anderlechtenaar in “De vragende partij” soelaas brengen. Nu Anderlecht zijn stadion wil uitbreiden en moderniseren zijn er al buurtcomités die fel weerwerk bieden.

Wie o wie beslist?

Een Lokerse inwoner wil “nu de weg naar de Europa League openligt” dat er wordt geïnvesteerd in een “nieuwe voetbaltempel”. Burgemeester Filip Anthuenis (Open VLD) reageert in “De vragende partij”: “Een voetbaltempel wordt best gefinancierd met privé-gelden en is geen kerntaak voor een stad met beperkte middelen als Lokeren.”

In Gent nam het stadsbestuur, samen met een privé-investeerder en AA Gent, het heft zelf in handen. "Het is waar dat Vlaanderen niet happig is om bij te springen als het om nieuwe voetbalstadions gaat, daarom moeten de clubs en het gemeente- of stadsbestuur creatief zijn."

lees ook