Australisch spinnetje genoemd naar Attenborough

In Australië is een piepklein, pas ontdekt spinnetje genoemd naar de Britse natuurfilmmaker en presentator sir David Attenborough. Het spinnetje, Prethopalpus attenboroughi, is iets groter dan een millimeter en komt enkel voor op Horn Island bij Queensland.

De ontdekkers willen Attenborough zo eren voor zijn enthousiasme voor de natuur en de manier waarop hij gedurende 60 jaar biologie toegankelijk gemaakt heeft op tv.

De gewone naam van de spin is de kabouterspin en dus wordt ze voortaan Attenboroughs kabouterspin genoemd.

In een aanvaardingsspeech in Perth in het westen van Australië zei David Attenborough over zijn naamgenoot: "Ik ga ervan uit dat ze voorzichtig is bij het vellen van oordelen, genadeloos en zeker heel mooi. Ik zal het koesteren en ik dank jullie heel erg hiervoor." Hij noemde het ook het grootst mogelijke compliment.

Het is niet de eerste keer dat een soort naar David Attenborough genoemd wordt: eerder kreeg al een fossiele vis van 380 miljoen jaar oud de naam Materpiscis attenboroughi.