Clint Eastwood maakt Mitt Romney's dag

De Oscarwinnende acteur en regisseur Clint Eastwood schaart zich achter de campagne van de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney. Hij is een van de weinige Hollywoodsterren die bij het Republikeinse kamp aanleunen.

Clint Eastwood (82) woonde gisteren een fondsenwervingsavond bij voor Mitt Romney in Sun Valley, Idaho. In een toespraak voor de 325 genodigden sprak hij zijn steun uit voor de Republikeinse presidentskandidaat.

"Ik zag voor het eerst affiches van Romney bijna tien jaar geleden, toen hij campagne voerde voor het gouverneurschap in de staat Massachusetts en ik de film "Mystic river" aan het draaien was in Boston. Ik dacht: Mijn god, deze man, hij is te knap voor het gouverneurschap. Maar president, dat zou nog wel iets voor hem kunnen zijn", grapte Eastwood.

"Doorheen de jaren ben ik daarvan nog meer overtuigd geraakt. Dit land heeft een boost nodig en daarom stem ik voor Mitt Romney. Zijn leiderschap is nu meer dan ooit belangrijk. Hij wil een deftig belastingsysteem, zodat er eerlijkheid is en mensen niet tegen elkaar opgezet worden."

Eastwood is Romney's "belangrijkste" beroemdheid

Romney was vanzelfsprekend in zijn nopjes met de steun van Eastwood. "He just made my day. What a guy", klonk het. Een verwijzing naar de beroemde oneliner "Go ahead, make my day" uit een van de Dirty Harry-films die Eastwood beroemd hebben gemaakt.

De acteur en regisseur mengde zich eerder al in de politiek. Zo was hij tussen 1986 en 1988 onafhankelijk burgemeester van Carmel-by-the-sea in Californië. In februari kwam hij onder Republikeins vuur te liggen na een reclamespot op televisie tijdens de Super Bowl. Die zou te veel in de kaart spelen van Obama's campagne. Eastwood zei toen dat het niet ging om een politieke boodschap.

Clint Eastwood is de belangrijkste beroemdheid tot nu toe die zich achter de campagne van Romney schaart. De meeste Hollywoodsterren geven hun steun aan Obama. Voortrekker daarbij is acteur en regisseur George Clooney. Die organiseerde in mei nog een fundraiser voor Obama waarbij 15 miljoen dollar opgehaald werd.

De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft eerder al eens opgelijst welke beroemdheid welke kandidaat steunt.