Soedan en Zuid-Soedan sluiten akkoord over olie

Soedan en Zuid-Soedan hebben een akkoord bereikt over de transitkosten van olie. Na de onafhankelijkheid vorig jaar was daarover een groot conflict ontstaan tussen de 2 landen. Zuid-Soedan, die de meeste olievelden in zijn bezit heeft, had de olieproductie daarom stopgezet.

Volgens onderhandelaar en ex-president van Zuid-Afrika Thabo Mbeki betekent de overeenkomst dat de productie van aardolie hervat kan worden. De financiële details van de overeenkomst zijn nog niet vrijgegeven en de twee landen hebben nog niet formeel gereageerd op het akkoord.

Vorig jaar werd Zuid-Soedan na een referendum onafhankelijk verklaard. Maar de scheiding met Soedan verliep allesbehalve vlekkeloos. Zuid-Soedan erfde de meeste olievelden, Soedan kon beschikken over een groot aantal leidingen en raffinaderijen.

Voor het gebruik daarvan rekende Soedan Zuid-Soedan torenhoge transitkosten aan. Uit protest stopte Zuid-Soedan in januari de olieproductie. Als gevolg daarvan kwamen beide landen in een diepe economische crisis terecht. In april leidde dat bijna tot een oorlog tussen de twee landen toen gewapende Zuid-Soedanese troepen de betwiste olieregio Heglig bezetten.