Spike Lee krijgt ereprijs in Venetië

De Amerikaanse regisseur Spike Lee krijgt dit jaar een ereprijs op het Filmfestival van Venetië. Na de uitreiking van de Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker Award zal Lee's documentaire over Michael Jackson vertoond worden.

"Spike Lee is een stoere, creatieve geest en de regisseur van uitdagende en scherpe films", zegt festivaldirecteur Alberto Barbera. De 55-jarige Lee krijgt de prijs op 31 augustus. Hij is bekend van films zoals "Malcolm X", "25th hour" en "Inside man".

Zijn documentaire "Bad 25" gaat over het tot stand komen van Michael Jacksons album "Bad", dat 25 jaar geleden uitkwam. "De documentaire bevat beelden die niemand ooit gezien heeft. Dingen die Michael zelf gefilmd heeft en beelden van achter de schermen", zei Lee in een eerder interview.

"We hadden complete toegang tot de archieven van Jackson. Hij schreef 60 demo's voor het "Bad"-album. Slechts 11 nummers haalden het."

Ter gelegenheid van de 25e verjaardag van het album zal "Bad" opnieuw worden uitgegeven, met heel wat bonusmateriaal. De documentaire van Lee wordt op 31 augustus voorgesteld in Venetië. Wanneer de film in de zalen komt is nog niet bekend.