Syrië vraagt geld en diesel aan Rusland

Syrië vraagt bondgenoot Rusland om financiële en economische steun, nu de sancties van heel wat westere landen tegenover Syrië beginnen door te wegen. Rusland heeft nog niet gereageerd op het verzoek.

De Syrische vicepremier Qadri Jamil heeft tijdens gesprekken in Moskou vooral over een gebrek aan brandstoffen, zoals diesel, geklaagd. Dat zeggen de media in Rusland. Syrië zou ook een "zeker bedrag in harde valuta gevraagd hebben om de complexe situatie in Syrië te overbruggen".

Syrië is volgens de vicepremier economisch zwaar getroffen door de sancties die heel wat westerse landen hebben genomen tegen zijn land.

Die sancties van Europa en de VS zijn illegaal, zegt Jamil en voegt eraan toe dat "Rusland de taak op zich heeft genomen om Syrië in de huidige situatie te steunen".

Rusland zelf heeft nog niet gereageerd op het verzoek van de Syrische delegatie in Moskou, maar het land blijft Syrië wel verdedigen in de VN-Veiligheidsraad.

De Russische VN-ambassadeur verwerpt weer de nieuwe veroordeling van het Syrische regime door de raad. "Deze resolutie verscherpt enkel de confrontatie en maant de conflictpartijen niet aan tot een dialoog", zei ambassadeur Vitali Tsjoerkin in New York (foto).

In tegenstelling tot de meeste andere landen in de VN-Veiligheidsraad blijft Rusland het regime van president Assad steunen. Moskou zegt ook bezorgd te zijn over de gebeurtenissen in Aleppo. "Illegale bendes" proberen van de Syrische stad hun uitvalsbasis te maken voor aanvallen op de reguliere troepen", zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou daarover.