Vlaamse Filmprijzen heten voortaan de Ensors

De Vlaamse Filmprijzen krijgen vanaf dit jaar een nieuwe naam: de Ensors. De prijzen worden sinds 2010 jaarlijks uitgereikt door het Filmfestival van Oostende. Op 15 september vindt het gala plaats. Vandaag is ook de jury voorgesteld.
"Rundskop" was vorig jaar de grote winnaar in Oostende

Het Filmfestival van Oostende wil met de Ensors een hulde brengen aan de Oostendse grootmeester in de schilderkunst. "Zijn unieke stijl en maskers plaatsen Ensor bij de avant-garde, een kunststroming die voortdurend streeft naar vernieuwing. Deze vernieuwing vinden we ook terug in de Vlaamse film", luidt het in een persbericht.

De jury van de Ensors verzamelde vandaag in Oostende om de nominaties te bepalen voor de komende editie. Tijdens een persconferentie volgende donderdag zullen de namen bekendgemaakt worden. Het gala zelf vindt plaats op zaterdag 15 september in het Kursaal.

Dit jaar gaat er meer aandacht naar Vlaamse kortfilms. In de categorieën fictie, animatie en documentaire zal er ook een kortfilm bekroond worden. Vorig jaar was "Rundskop" met 6 prijzen de grote winnaar.

Juryleden zijn voorgesteld

Ook de volledige jury is vandaag voorgesteld. Televisiemaker Bart De Pauw, die ook het scenario voor de succesfilm "Loft" schreef, is de voorzitter. Bij de eerste editie van de Vlaamse Filmprijzen in 2010 maakte De Pauw al deel uit van de jury.

Hij wordt bijgestaan door kenners met verschillende achtergronden. Johan Heldenbergh, Barbara Sarafian en Chris Lomme verdienden hun sporen als acteur. Sarafian is als "master" ook het gezicht van het festival en mag een eigen selectie van favoriete films presenteren.

De acteurs krijgen het gezelschap van scenarist Rik D'hiet, director of photography Ruben Impens, producente Hilde De Laere, kunstschilder Michaël Borremans en tv-presentatrice Frieda Van Wijck.