VN wijst zichzelf terecht over Syrië

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties veroordeelt de Veiligheidsraad omdat die niets gedaan heeft om het bloedvergieten in Syrië te stoppen. Ondertussen gaat het geweld in het land voort. Vanochtend zijn weer bombardementen gemeld in Aleppo en hoofdstad Damascus.
Foto van Syrische rebellen - volgens hen: bombardement door het leger in Aleppo op 3 augustus

Een rebellengroep heeft vannacht het gebouw van de staatstelevisie in Aleppo in het noorden van het land aangevallen. De rebellen hadden explosieven rond het gebouw geplaatst, maar ze werden opgemerkt en zelf aangevallen door het Syrische leger vanuit de lucht. Daarop hebben de rebellen zich teruggetrokken. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Ook in de oostelijke wijken Salaheddine en Seif al-Dawla van Aleppo zijn er zware gevechten.

Het persbureau Sana bevestigt de aanval van de rebellen op de staatstelevisie. "Terroristen hebben burgers en het gebouw aangevallen, maar de soldaten hebben hen verdedigd."

Volgens de staatstelevisie zijn er rebellen omgekomen en gewond geraakt bij de tegenaanval.

In Damascus zijn zware bombardementen uitgevoerd door het leger in enkele wijken waar de rebellen de touwtjes in handen hebben. "Het bombardement was nog nooit zo zwaar als vandaag", zegt het Observatorium.

Het agentschap Sana bevestigt ook deze aanval van het leger: "Het leger jaagt op de terroristen. Het leger heeft een groot aantal onder hen kunnen doden en heeft wapens kunnen onderscheppen."

Ook in andere steden zijn er zware gevechten aan de gang, onder meer in Lattaquié in het noordwesten en in Deir Ezzor in het oosten. Daarbij zouden al meer dan 20 doden gevallen zijn. Gisteren zijn er volgens het Observatorium bij verschillende gevechten in totaal 84 doden gevallen: 46 burgers, 19 rebellen en 19 soldaten.

VN veroordeelt zichzelf

De Algemene Vergadering van de VN is zeer kritisch voor de eigen Veiligheidsraad. Gisteravond was de Algemene Vergadering bijeengekomen nadat speciaal gezant voor Syrië Kofi Annan ontslag had genomen vanwege de impasse in de Veiligheidsraad. Enkele Arabische landen hadden daarop een resolutie ingediend in de Algemene Vergadering om het bloedvergieten in Syrië te veroordelen.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de grote landen in de Veiligheidsraad nog eens terechtgewezen omdat ze het maar niet eens raken over de sancties tegenover Syrië.

"Ik heb al vaak mijn spijt uitgedrukt over de verdeeldheid die de Veiligheidsraad verlamt."

Rusland en China weigeren een resolutie in de Veiligheidsraad goed te keuren die al te negatief is over de Syrische president Bashar al-Assad.

Volgens Ban Ki-moon is er geen twijfel dat er oorlogsmisdaden worden gepleegd in Syrië, maar hij laat in het midden wie de misdaden pleegt. "De gemelde brutaliteiten zijn mogelijk misdaden tegen de mensheid of oorlogsmisdaden", zei hij daarover.

Juli meest bloedige maand

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat sinds de opstand in Syrië er nog nooit zo veel doden zijn gevallen als in juli. Volgens het Observatorium zijn er 4.239 mensen gedood in juli dit jaar, onder wie 3.001 burgers (ook gewapende burgers), 1.133 soldaten en 105 deserteurs.

Nummer twee in de ranglijst is juni dit jaar met 2.917 doden. "Elke maand wordt de tol zwaarder", zegt het Observatorium. Sinds het begin van het conflict zijn al minstens 21.053 personen omgekomen, onder wie 14.710 ongewapende of gewapende burgers, 5.363 soldaten en 980 deserteurs, aldus het Observatorium. In de cijfers zijn de vermisten en ongeïdentificeerde lichamen niet inbegrepen.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten is geen onafhankelijke bron, het is gelinkt aan de Syrische oppositiebeweging. Het hoofdkwartier ligt in Londen. Van daaruit gebeurt de communicatie. Sinds de VN-macht Syrië verlaten heeft, zijn er geen onafhankelijke bronnen meer in Syrië.