Wisselweekend veroorzaakt lange files

De verwachte vakantiedrukte op de Europese wegen is vanochtend zeer vroeg op gang gekomen, vooral in Frankrijk. Op het piekmoment stond daar 750 kilometer file, 100 kilometer meer dan vorig jaar. Ook in Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland waren er problemen.

Dit weekend is een groot wisselweekend voor vakantiegangers: er zijn veel mensen die op vakantie vertrekken en veel mensen die terugkeren uit vakantie. Dat liet zich al vroeg voelen op de wegen.

"In Frankrijk stond er om 8 uur al 171 kilometer in totaal", zegt Jan Van Bellingen van Touring. Rond 11 uur was dat al 493 kilometer en op het piekuur tussen 12.30 uur en 13 uur was dat al 750 kilometer in Frankrijk. Rond 16u waren de files gekrompen tot een kleine 400 kilometer.

Rond Parijs waren de meeste files rond 11 uur opgelost, verder zuidwaarts groeiden de files alleen maar aan. Ook op de alternatieve wegen was het filerijden.

Wie naar Spanje reed via de Rhônevallei, moest op het piekuur rekening houden met bijna 5 uur wachttijd in de files daar. Wie via Bordeaux reed, zat 3 uur langer in de auto. Via Clermont-Ferrand, de alternatieve route, was er toen ook bijna 3 uur vertraging.

Ook aan de Mont-Blanctunnel was het lang aanschuiven. Op het piekuur bedroeg de wachttijd er 2 uur 15 minuten. Rond 16u was dat gereduceerd tot 1 uur wachttijd.

In de omgekeerde richting waren er weinig problemen in Frankrijk. Tot aan de middag was er een eerder kleine file tussen Italië en Marseille. De extra reistijd was op het piekuur tussen 12.30 uur en 13 uur 20 minuten.

Traag in Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland

In Zwitserland moesten de terugkerende vakantiegangers vooral in de file staan. Vanuit Italië stond er een file van een kleine 10 kilometer waardoor er een extra reistijd was van 1,5 uur.

Wie op vakantie vertrok richting zuiden moest, zoals verwacht, filerijden aan de Gotthardtunnel, de file groeide tot 7 kilometer voor de middag. De wachttijd liep er op tot ruim een uur. Daarna is de file er afgenomen. Het was er rond 16u nog 50 minuten aanschuiven. Aan de grensovergang met Italië in Chiasso stond er ook rond de middag een file, waardoor er een vertraging was van bijna een half uur.

In Duitsland vielen de files goed mee. Wie terugkeerde uit vakantie, moest filerijden op de A8 tussen Salzburg en Munchen. Verder stond er voor de middag een lange file op de A3 tussen Keulen en Arnhem. Door werkzaamheden was daar maar 1 rijstrook open. Ook in het noorden zijn er files bij de Elbetunnel tussen Hannover en Flensburg. Maar het gaat daar om kleine files.

In Oostenrijk stond op de A11 Villach - Laibach rond 9 uur ongeveer 7 km file voor de Karawankentunnel. Rond 16u was het daar nog altijd druk.

Elders in Europa was er sprake van druk, maar vlot verkeer. In ons land waren er geen noemenswaardige vertragingen naar de kust.