"Athene boekt vooruitgang, maar lange weg te gaan"

De gesprekken tussen Griekenland en leden van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds over een nieuw bezuinigingspakket zijn goed afgerond. De Griekse minister van Financiën zegt dat de volgende weken cruciaal zijn voor het land.

Vanmorgen heeft de Griekse regering de gesprekken met de zogenoemde trojka (de EC, de ECB en het IMF) afgerond. Ze hadden het over de uitvoering van het nieuwe besparingspakket van 11,5  miljard euro. Die bezuinigingsmaatregelen werden vorige week na veel moeite goedgekeurd door de 3 Griekse regeringspartijen.

Als de Griekse regering de maatregelen doorvoert, kan ze rekenen op verse kredieten van de internationale geldschieters. In september worden de gesprekken verdergezet en controleert de trojka hoever Griekenland staat met zijn bezuinigingen. Volgens de experts boekt Athene vooruitgang, maar is er nog een lange weg te gaan.

In de komende weken zal de regering het besparingspakket bekendmaken aan het Griekse volk. Minister van Financiën Yannis Stournaras heeft gezegd dat de volgende weken cruciaal zijn voor Griekenland. Hij erkende dat de regering de Grieken zware "offers" vraagt maar hamerde erop dat de regering vast van plan is om met de strenge maatregelen de bankroetdreiging voor eens en voor altijd weg te nemen.