"Compleet overvallen door het noodweer"

De organisatie van het festival Dicky Woodstock in het Nederlandse Steenwijkerwold is zaterdagavond totaal overvallen door het noodweer. Dat heeft organisator Henk Kranendonk zondag gezegd tijdens een persconferentie.

Volgens Kranendonk hield de organisatie het weer in de gaten via de buienradar. Rond 21 uur zagen medewerkers een bui naderen, maar hadden ze geen indicatie over de onbekende hevigheid van het noodweer dat op het festivalterrein afkwam.

De organisatie zegt erg geschrokken te zijn door het instorten van de grote feesttent. Kranendonk benadrukt dat de organisatie vooraf bij het tentenverhuurbedrijf had geïnformeerd hoe te handelen in geval van noodweer. Het advies om de in- en uitgangen open te zetten is volgens hem opgevolgd.

Dat de hoofdtent van het festival toch de speelbal werd van vermoedelijk een valwind, een korte, hevige storm voorafgaand aan een zware bui, was volgens Kranendonk niet te voorspellen. Hij zei dat zeer dikke pennen, waarmee de tent was vastgezet, uit de grond tevoorschijn kwamen.

Volgens de gemeente was het noodweer zeer plaatselijk. "100 meter verderop en er was niets aan de hand geweest", zegt een woordvoerster. Volgens haar was het noodweer binnen 5 minuten weer over en lagen er na afloop hagelstenen zo groot als eieren op het terrein.

Door het instorten van de festivaltent raakten 13 mensen gewond. Twee gewonden liggen nog in het ziekenhuis.