"Meer hete zomers door opwarming van aarde"

Door de opwarming van de aarde door toedoen van de mens komen er steeds meer erg hete zomers voor. De situatie is vandaag al erger dan twintig jaar geleden voorspeld werd. Dat zegt de Amerikaanse wetenschapper James Hansen in de Washington Post.
Vorig jaar viel het O.C. Fishermeer in Texas volledig droog.

James Hansen is de directeur van het Goddard instituut voor ruimtewetenschappen van de NASA en hij was een van de eerste klimatologen die in de jaren 80 waarschuwden voor de gevaren van de klimaatverandering.

Hansen zegt nu dat hij te optimistisch was in de jaren 80. "Mijn verwachtingen over een verhoging van de temperatuur wereldwijd zijn waarheid geworden. Maar ik ben er niet in geslaagd om te bestuderen met welke snelheid de gemiddelde temperatuurstijging zou leiden tot extreme weersomstandigheden."

Volgens Hansen en zijn collega's toont de analyse van de temperaturen wereldwijd tijdens de voorbije zestig jaar "een opmerkelijke stijging van de frequentie van extreem warme zomers". De "sombere" voorspellingen over de gevolgen van de opwarming van de aarde die in 1988 aan de Amerikaanse Senaat voorgelegd werden, zijn vandaag al overtroffen.

Hansen schrijft de hittegolf van 2003 in Europa, die van 2010 in Rusland en de droogte vorig jaar in Texas en Oklahoma toe aan de opwarming van de aarde. Mogelijk zal dat ook het geval blijken voor de hittegolf en de droogte momenteel in de Verenigde Staten.