"Terugkeer naar folkroots is aangeslagen"

Het Dranouter Festival, dat vanavond toe is aan de slotdag, heeft gespreid over drie dagen 62.000 bezoekers gelokt. De organisatie is tevreden dat de terugkeer naar de folkroots aansloeg bij het publiek.

De dag begon vanmiddag met Kapitein Winokio, zodat ook de allerkleinsten van Dranouter konden genieten. Daarna stond Guido Belcanto op het podium. Hij gaf een "ronduit ontroerend concert", vond Lucas Vanclooster. Belcanto riep An Pierlé op het podium voor hun duet "Toverdrank".

Dranouter keerde dit jaar terug naar zijn folkroots. Het programma was ook op de slotdag erg gevarieerd, met o.a. Sergeant Garcia, Sarah Ferri en Merdan Taplak Live.

"We hadden een heel divers aanbod, dat aansloeg bij het publiek", zei organisator Bavo Vanden Broeck. "Ik ben dan ook heel vaak aangesproken door mensen die de terugkeer naar de basis toejuichen".

De organisatie koos er ook voor om de toegangsprijzen met 20 procent te verlagen. "We vinden dat een belangrijk signaal. Ons festival is daardoor heel toegankelijk voor jonge mensen".

"Deugdzame, genezende muziek"

Het hoogtepunt van de slotdag, die 15.000 bezoekers lokte, was het concert van Tinariwen, vond Lucas Vanclooster. Tinariwen bestaat uit zes gesluierde Toeareg-muzikanten uit Mali. Zij mengen Arabisch-Afrikaans gezang en percussie met westerse gitaren.

Ook Guido Belcanto was trouwens onder de indruk van hun set. "Na mijn eigen concert had ik een beetje een dipje, maar nu ben ik er helemaal bovenop", zei hij na afloop van het optreden van Tinariwen. "Het is heel deugdzame, genezende muziek".

Dranouter Festival wordt vanavond op het hoofdpodium afgesloten door The Kyteman Orchestra.