Afghanistan krijgt kunstschatten terug

Het nationaal museum in Kaboel, de hoofdstad van Afghanistan, heeft honderden archeologische kunstwerken teruggekregen die tijdens de burgeroorlog in de jaren 90 werden gestolen en op de zwarte markt werden verkocht.

Meer dan twee derde van de tentoongestelde collectie in het nationaal museum van Kaboel werd tijdens de burgeroorlog gestolen of vernietigd.

Het British Museum in Londen, dat enkele van de teruggevonden stukken vorig jaar nog tentoonstelde, steunde de teruggave. De Britse minister van Defensie vloog ze terug naar Kaboel, waar ze tijdens een ceremonie in ontvangst werden genomen.

Veel van de antieke schatten werden ontdekt door de Britse grensautoriteiten en de politie. Bij de vondsten waren boeddhabeelden en ivoren sculpturen. Sommige van de voorwerpen zijn meer dan 4000 jaar oud. Het stenen boeddhabeeld op de foto, dat 1800 jaar oud zou zijn, werd gestolen uit het museum van Kaboel en teruggevonden in Japan.