Bombardementen in Aleppo worden nog intenser

De zware gevechten en bombardementen in Aleppo in Syrië gaan onverminderd voort. De vrees bestaat dat het leger de komende dagen een zwaar offensief zal inzetten. Ook in de rest van het land gaan de gevechten voort. In Damascus zijn 48 Iraniërs ontvoerd door "gewapende groepen".
Bombardement in Aleppo. Beelden uit Syrië bereiken persagentschappen vaak via sociale media. Het is niet mogelijk om de exacte dag of plaats te controleren.

De zwaarste bombardementen in Aleppo gebeuren in de wijk Selaheddin, een strategische plaats in de stad omdat die toegang geeft tot de rest van de stad. Het leger heeft zware tanks en helikopters ingezet om de wijk in handen te krijgen. Voorlopig is de wijk nog in handen van rebellengroepen.

De rebellen zeggen dat ze zich voorbereiden op "een groot offensief". Ook waarnemers denken dat het Syrische leger de komende dagen Aleppo zwaar onder vuur zal nemen om de rebellen er uit te schakelen.

Het leger zou ongeveer 20.000 manschappen naar de stad hebben gestuurd, ze zouden klaarstaan voor de strijd aan de rand van de stad. Het leger laat ook zwaar geschut aanrukken, onder meer tanks en helikopters.

Niet alleen in Aleppo wordt zwaar strijd geleverd, ook in andere steden gaat de gewapende strijd voort. Het leger heeft de rebellen die strijd voeren in de hoofdstad Damascus, kunnen terugdringen. De regeringstroepen claimen opnieuw de zuidelijke wijk Tadamon, de laatste grote wijk die de rebellen nog in handen hadden.

Ook een lid van de oppositie heeft aan AFP gezegd dat de rebellen zich teruggetrokken hebben uit dat district en dat ze zich voortaan zullen focussen op de aanval van specifieke doelwitten van het regime.

Pelgrims of elitesoldaten ontvoerd?

Nog in Damascus zijn gisteren 48 Iraniërs ontvoerd. Volgens het Syrische regime gaat het om pelgrims die met een bus op weg waren naar de vlieghaven. Ze zijn "ontvoerd door gewapende terroristische groepen". Iran is een bondgenoot van Syrië.

Honderddduizenden Iraniërs gaan jaarlijks naar Syrië voor een bezoek aan het graf van Zaynab, de dochter van imam Ali, een belangrijke sjiitische bedevaartplaats in Damascus.

Rebellengroepen hebben vandaag de ontvoering opgeëist en zeggen dat het niet gaat om pelgrims, maar om soldaten uit Iran. Ze stuurden een video naar de Saudische zender Al Arabiya waarop ze de Iraniërs, zittend op de grond, laten zien. Onder de ontvoerde Iraniërs zouden ook elitesoldaten zitten van de Iraanse Revolutionaire Garde die op "verkenningstocht" zouden zijn in Syrië, zeggen de rebellen.

Clinton naar Turkije over Syrië

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, momenteel op rondreis in Afrika, heeft aangekondigd dat ze op 11 augustus naar Turkije zal reizen om de toestand in Syrië te bespreken.