Honderden mensen herdenken drama Pukkelpop

In Hasselt is het drama op het Pukkelpopfestival van vorig jaar herdacht. Mensen die van dichtbij betrokken waren bij de ramp brachten een getuigenis. In de buurt van de festivalweide werd ook een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers onthuld.

Bij het noodweer dat op 18 augustus 2011, de eerste dag van Pukkelpop, over het festivalterrein in Kiewit trok, kwamen 5 mensen om het leven en vielen tal van gewonden.

Vandaag werd de ramp herdacht op de festivalweide. In de eerste plaats was het een herdenkingsmoment voor de nabestaanden van de slachtoffers, maar iedereen was welkom. Er waren een duizendtal aanwezigen, die bij de ingang een witte roos kregen. Het stadsbestuur van Hasselt heeft extra bussen ingelegd die van het station van Hasselt naar de festivalweide in Kiewit rijden.

De familieleden van de slachtoffers waren al sinds vanochtend in Hasselt en hebben in intieme kring het herdenkingsmonument, dat permanent in de buurt van het festivalterrein zal staan, bezocht. Later werd het monument officieel onthuld.

"We moeten vooruit denken"

Tijdens de herdenkingsplechtigheid hebben de overlevenden van de ramp en de nabestaanden een getuigenis afgelegd.  Onder meer de vader van Marijke De Wilde, het meisje dat vorig jaar overleed op de camping, nam het woord. "Om 16 uur die dag kregen we je laatste sms. Twee uur later veegde een storm alles weg. Nooit meer kregen we een berichtje. We kunnen nog steeds niet geloven dat het echt waar is."

Ook Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine sprak de honderden aanwezigen toe. "Een jaar is niets, een jaar is alles. De tijd vliegt, de tijd kruipt. Voor de meesten ging het leven na 18 augustus verder, maar voor Kristof, Wendy, Marijke, Marlo en Jurgen stopte het leven bruusk en genadeloos. We kunnen en mogen niet anders dan vooruit denken. "

Het laatste woord was voor burgemeester van Hasselt Hilde Claes (SP.A). "Ik vind jullie ongelooflijk sterke mensen. Jullie zijn een enorme steunpilaar voor Chokri en alle mensen van Pukkelpop. Jullie waardigheid verdient heel veel respect."

De herdenking werd muzikaal omkaderd met muziek van Piet Pessemier, Glenn Claes, Mauro en Stijn Meuris die voorzitter is van het Pukkelpop Steunfonds.

Net dit weekend is er door een hevig onweer op het Dicky Woodstock-festival in Nederland een feesttent ingezakt. Daarbij zijn 15 mensen gewond geraakt. De beelden die tonen hoe de tent in elkaar stuikt, doen erg denken aan de beelden van het Pukkelpopdrama.