PS-voorzitter: "Een groot verlies voor de partij"

De politieke wereld reageert bedroefd op het overlijden van de gewezen minister van Pensioenen Michel Daerden. PS-voorzitter Thierry Giet is "diep bedroefd" en vindt het heengaan van Daerden een "groot verlies voor de partij".

Voor de PS-voorzitter was Daerden een belangrijk politicus. "Michel Daerden was zonder twijfel een grote persoonlijkheid van de PS, iemand die oprecht van de mensen hield en die een groot deel van zijn leven wijdde aan de politiek."

Premier Elio Di Rupo (PS) reageert met "de grootste droefheid" op het overlijden van Daerden. Hij zegt een "politieke vriend" te hebben verloren en deelt in het verdriet van de familie. Di Rupo omschrijft Daerden als een "briljant en geliefd man".

Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft vanuit Bhutan zijn medeleven betuigd aan de familie van Daerden. Hij heeft goede herinneringen aan de gewezen minister, zo laat de minister weten.

"Michel Daerden heeft een helaas te kort, maar wel intens leven geleid, zowel op politiek vlak als op het vlak van menselijke warmte. Het is deze notie van menselijke warmte die ons van hem het meest zal bijblijven." Dat zegt federaal minister Joëlle Milquet (CDH) die jarenlang met Daerden heeft samengewerkt.

Ook Vlaamse politici betuigen medeleven

Europees president Herman Van Rompuy heeft Daerden vooral leren kennen als minister van Verkeer in de regeringen-Dehaene in de jaren negentig. Daerden was een "performant minister"  maar ook een vriend, zegt Herman Van Rompuy, zowel van hemzelf als van zijn broer Erik. Van Rompuy houdt alleen maar goede herinneringen aan Daerden over.

Voor minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) was Daerden een goed minister en rekenaar. "Hij kon soms een afwezige indruk geven, maar je moest bij hem altijd alert zijn. Daerden was een man die vaak een verkeerd beeld van zichzelf ophing. Zijn imago zat niet goed." Vande Lanotte voegde er wel aan toe dat hij een probleem had, zijn drankverslaving namelijk.

SP.A-voorzitter Bruno Tobback betuigt in naam van zijn partij zijn medeleven aan de familie van Daerden. "62 is veel te jong om te overlijden", zegt de voorzitter. "Michel Daerden was politiek gezien een stuk efficiënter dan hij liet uitschijnen. En dat zag je ook in zijn electorale resultaten."

Vlaams-minister president Kris Peeters (CD&V) vindt dat Daerden "de afgelopen decennia de Belgische politiek mee bepaald en gekleurd heeft." Peeters heeft uit naam van de Vlaamse regering zijn medeleven aan de familie betuigd.