Venezolanen repeteren voor presidentsverkiezingen

De Venezolanen testen vandaag een vernuftig stemsysteem uit voor de presidentsverkiezingen in oktober. Als de testen goed verlopen, kan er op 7 oktober gewerkt worden met een identiteitsherkenning op basis van vingerafdruk. De verkiezing belooft erg spannend te worden.
Hugo Chavez tijdens een verkiezingsbijeenkomst

De Venezolaanse kiescomissie hoopt dat veel van de 250.000 ingeschreven kiezers vandaag opdagen om het nieuwe stemsysteem uit te testen. De overheid wil met de test het hele stemproces minutieus nagaan en voorbereid zijn op alle mogelijke problemen. Als de testen goed verlopen, wil de commissie bij de verkiezingen werken met een elektronisch systeem waarbij de Venezolanen hun identiteit niet met papieren maar met een vingerafdruk kunnen bewijzen.

Analisten geloven dat de verkiezingen voor de nieuwe president op het scherp van de snee zullen zijn. Huidig president Hugo Chavez heeft voor het eerst sinds hij aan de macht kwam in 1999 een echte uitdager. Henrique Capriles wil verhinderen dat de president, die sinds een jaar aan kanker lijdt, nog een ambstermijn van 6 jaar begint.