Vuur bedreigt dorpen op Canarische eilanden

Na het Spaanse vasteland worden nu ook de Canarische eilanden getroffen door zware bosbranden. Vooral op La Palma en La Gomera is de situatie ernstig. Bij het bestrijden van bosbranden in het westen van Spanje is een soldaat om het leven gekomen.

Spanje wordt dit jaar geteisterd door heel wat bosbranden. Na het Spaanse vasteland krijgen de Canarische eilanden het zwaar te verduren. Een sterke wind heeft branden aangewakkerd op de eilanden La Palma en La Gomera.

De brand op La Gomera heeft zich uitgebreid tot het nationaal park Garajonay. Dat behoort tot het Werelderfgoed van de Unesco en is tot Europees beschermd gebied voor vogels uitgeroepen. Uit voorzorg zijn honderden bewoners geëvacueerd.

Ook op La Palma moesten verschillende mensen uit hun huizen geëvacueerd worden. Vooral in de buurt van het dorpje Mazo is de toestand ernstig.

Twee blusvliegtuigen zijn naar de eilanden gestuurd om de brandweer vanuit de lucht bij te staan De urgentie-eenheid van het Spaanse leger stuurt ook versterkingen ter plaatse. Het blussen verloopt door de sterke wind erg moeizaam. Het is moeilijk in te schatten hoeveel hectaren al in de as gelegd zijn.

Militair komt om in westen van Spanje

In het westen van Spanje is een soldaat van een urgentie-eenheid van het leger is omgekomen bij het bestrijden van een bosbrand. De vrachtwagen waarin de soldaat zat, kantelde en viel 300 meter diep in een ravijn. Er vielen ook drie gewonden, van wie een persoon ernstig gewond is.

De militairen waren opgeroepen om bijstand te verlenen aan zowat 450 brandweerlieden die gisteren een bosbrand probeerden te blussen. De brand was vrijdag ontstaan in de regio Extremadura bij de grens met Portugal. Onder meer dertien helikopters en zeven vliegtuigen werden ingezet bij het bestrijden van de brand. Zowat 300 mensen die in de buurt op een camping verbleven, werden geëvacueerd.

De grootste brand in Spanje tot nu toe vernielde begin juli 50.000 hectare bos in de regio Valencia, in het oosten van het land. Op 22 juli kwamen nog vier mensen om bij een brand die 14.000 hectare bos in de as legde in Catalonië, in het noordoosten van Spanje.