CERN-geleerden bereikten hoogste temperatuur ooit

Natuurkundigen bij de Large Hadron Collider van het CERN hebben de hoogste temperatuur ooit bereikt door lood-ionen te laten botsen en zo een quark-gluonplasma te creëren, een subatomaire soep en een unieke staat van de materie waarvan gedacht wordt dat ze onmiddellijk na de Big Bang voorkwam.

Het resultaat werd bereikt tijdens het ALICE-experiment (A Large Ion Collider Experiment), het minder bekende broertje van ATLAS en de Compact Muon Solenoid.

Op de Quark Matter 2012 conferentie in Washington DC hebben de natuurkundigen  van ALICE aangekondigd dat ze een quark-gluonplasma gecreëerd hadden dat 38 procent heter was dan het vorige record, een plasma van 4 biljoen graden dat in 2010 bereikt was door het Brookhaven National Laboratory in New York.

De woordvoerder van ALICE zei dat de metingen van het team nog tamelijk onzeker waren en dat ze de metingen van de energie nog niet omgezet hebben in graden. Maar, zo zei hij, er is geen reden om niet te denken dat die omzetting geen temperatuur van 5,5 biljoen graden zou opleveren. Binnen een paar weken zou daar zekerheid over bestaan.

Meest gelezen