2 jaar strafkamp voor leden Pussy Riot

In Moskou zijn de drie leden van de vrouwelijke punkgroep Pussy Riot elk veroordeeld tot twee jaar strafkamp. Ze zijn schuldig bevonden aan hooliganisme op grond van religieuze haat. De drie vrouwen werden in februari opgepakt na een omstreden verrassingsoptreden tijdens een dienst in de kathedraal van Moskou.
De 3 beklaagden voor het bekendmaken van het arrest.

De rechter achtte de drie vrouwen schuldig aan hooliganisme. "Het feit dat ze in gewone kleren de kathedraal binnengingen en zo dus de kerkgangers misleidden, duidt op voorbedachtheid", zo zei de rechter. Ze tilde ook zwaar aan het feit dat de groep beelden van een ander, gelijkaardig optreden in een andere kerk, op het internet plaatsten.

Dit bewijst het compleet gebrek aan respect van de beklaagden voor de katholiek-orthodoxe godsdienst, aldus rechter Khamovnitcheski. Het optreden ondermijnde de sociale orde.

De rechter greep terug naar de argumentatie van de verdediging die zei dat het optreden een artistieke uitdrukking was maar zei dat de bewijzen dat de vrouwen integendeel handelden uit religieuze haat duidelijk waren.

Omstreden proces

De drie leden van Pussy Riot werden in februari opgepakt toen ze  tijdens een misviering in de kathedraal van Moskou gemaskerd naar voren stormden en een anti-Poetinlied zongen.

De rechtszaak verdeelde de Russische samenleving heel erg. Terwijl sommige gelovigen vonden dat Pussy Riot zich schuldig maakte aan blasfemie, veroordelen anderen de daad ook maar vonden ze de feiten niet zwaar genoeg voor een veroordeling. Nog anderen vinden dat er überhaupt geen rechtszaak moest zijn.

De drie groepsleden kregen de laatste weken heel wat steun van internationaal bekende artiesten als Madonna en Sir Paul McCartney. Voor het gerechtsgebouw zijn talrijke medestanders samengekomen. Volgens hen is de zaak een voorbeeld van president Poetins onverdraagzaamheid tegenover tegenstanders.

Meest gelezen