11-jarig meisje met Down opgepakt in Pakistan

In Pakistan is een meisje van 11 met het syndroom van Down opgepakt omdat ze bladzijden uit de Koran zou hebben verbrand. Het meisje, dat uit een christelijk gezin komt, wordt beschuldigd van blasfemie of godslastering. In Pakistan staat daar de doodstraf op.

De arrestatie gebeurde donderdag nadat een woedende menigte van moslims op straat was gekomen. Ze eisten dat de politie het meisje zou oppakken en dreigden ermee om huizen van christenen in brand te steken.

Het meisje wordt nu voorlopig vastgehouden in een politiekantoor in de hoofdstad Islamabad. De rechter heeft haar aanhouding met 14 dagen verlengd. Haar familie krijgt politiebescherming. Andere christelijke families zijn gevlucht uit angst voor wraakacties.

Paul Bhatti, de Pakistaanse minister van Nationale Eenheid, zegt aan de BBC dat het "onwaarschijnlijk" is dat het meisje de Koran doelbewust heeft onteerd. Hij benadrukt ook dat de politie onder druk stond van de woedende betogers bij de arrestatie.

De strenge wet op godslastering in Pakistan is erg omstreden. Mensenrechtenactivisten vragen al lang om een versoepeling. Maar zowel mensen die beschuldigd worden van blasfemie als politici die de wet willen aanpassen, zijn vaak het doelwit van gewelddadige demonstranten.