3 Nieuw-Zeelandse soldaten gedood in Afghanistan

Nieuw-Zeeland wil zijn troepen vervroegd terughalen uit Afghanistan. Gisteren zijn nog 3 Nieuw-Zeelandse soldaten omgekomen bij een aanslag op hun konvooi. Maar volgens de premier heeft het een echter niets te maken met het ander.

De drie Nieuw-Zeelandse soldaten zijn gedood toen hun konvooi door een bom getroffen werd in de provincie Bamyan, in het midden van Afghanistan. Dat hebben het leger en de Nieuw-Zeelandse regering bekendgemaakt.

Het aantal Nieuw-Zeelandse soldaten dat in Afghanistan gedood werd, komt daarmee uit op 10. Vooral de laatste tijd vallen heel wat Nieuw-Zeelandse slachtoffers. Op 4 augustus werden nog twee andere soldaten gedood in dezelfde regio.

"De gebeurtenissen van vandaag tonen de ernst aan van de situatie waarmee onze soldaten er elke dag geconfronteerd worden", zei de Nieuw-Zeelandse premier John Key gisteren nog. Key heeft vanochtend op de radio gezegd dat de regering overweegt om de troepen vervroegd terug te trekken uit Afghanistan. Maar daar heeft de aanslag op zich niets mee te maken, zegt hij erbij.

Volgens de premier bestudeert Nieuw-Zeeland gewoon de mogelijkheid om zijn troepen begin 2013 terug te halen in plaats van eind 2013, zoals gepland.