"Coalitie van geconstipeerden" op de pot op het strand

Moeten er openbare toiletten op het strand komen? Het is een vraag die de inwoners van Adelaide (Australië) al een tijdje bezighoudt. Tien vrijwilligers, die "De coalitie van geconstipeerden" vormen, hielden daarom een ludieke sit-in mét wc-pot op het strand.

"De coalitie van geconstipeerden" is eigenlijk een initiatief van kunstenaar Andrew Baines die met de menselijke installatie het debat wil aanzwengelen. De publieke toiletten in Adelaide verkeren in een erbarmelijke toestand. Ook de horecauitbaters aan het strand zijn er niet over te spreken, want zij krijgen constant badgasten over de vloer die dringend moeten plassen (en niets consumeren).

Gekleed in een een zwart kostuum met bijpassende bolhoed installeerden de vrijwilligers zich met een wc-pot op het strand. Ze lieten allen hun broek zakken en lazen op hun gemak de krant. Baines nam foto's van het gebeuren en zal later het levende kunstwerk transformeren tot een schilderij. Het zicht op het strand liet heel wat verbaasde voorbijgangers gniffelen.

Voor de vrijwilligers was het echter bibberen geblazen. Augustus is namelijk een van de wintermaanden in Australië. "Ik wenste dat de sit-in in de zomer kon gebeuren, 'it's bloody cold'", reageerde een deelnemer. Of het protest zal helpen? Op de gemeenteraad wordt alvast gesproken over de bouw van nieuwe publieke toiletten.

lees ook