"Edelheeretriptiek" weer terug in Leuvense Sint-Pieterskerk

De "Edelheeretriptiek", een kopie van de beroemde "Kruisafneming" van Rogier van der Weyden, bevindt zich weer in de Sint-Pieterskerk in Leuven. Het schilderij was een hele tijd te zien in Museum M, eveneens in Leuven.

De "Edelheeretriptiek" werd begin 2007 overgebracht naar het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium (KIK) in Brussel voor conservatie en restauratie, zodat het in alle glorie te zien zou zijn op de tentoonstelling rond Rogier van der Weyden in Museum M.

De voorbije eeuwen bevond het schilderij zich in de Sint-Pieterskerk, en daar is het nu weer te zien. Het kunstwerk krijgt zijn vertrouwde stek terug, in de zogenoemde schatkamer van Sint-Pieter, de kapel van het Heilig Kruis.

De "Edelheeretriptiek" werd in 1443 door de Leuvense familie Edelheere besteld bij een kunstenaar uit de omgeving van Rogier van der Weyden. Het heeft de vorm van een triptiek met op de zijluiken de schenkers en hun patroonheiligen.