"Energieprijzen stijgen niet als centrale sluit"

Vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) zegt dat de prijs voor elektriciteit niet mag stijgen, ook als 1 of 2 kerncentrales zouden dichtgaan door een nucleair gevaar. Dit weekend zei staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet nog het tegengestelde. Vande Lanotte hekelt ook de communicatie van het FANC.

Wathelet (CDH) denkt dat het "onvermijdelijk" is dat "de prijs lichtjes zal stijgen" als Doel 3 en/of Tihange 2 dichtgaan. Bij die kernreactoren zijn er mogelijk scheurtjes in de vaten waardoor er nucleaire lekken zouden kunnen ontstaan.

Vande Lanotte (SP.A, foto onder) wil niet dat de prijzen daardoor zouden stijgen. "Het is perfect haalbaar om de elektriciteitsprijs te behouden, en dus niet te laten stijgen, zelfs als er kerncentrales dichtgaan. In Duitsland zijn heel wat kerncentrales gesloten na de ramp in Fukushima en de prijs is toen ook niet gestegen", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

"Overigens is onze elektriciteit duurder dan in het buitenland en we hebben verhoudingsgewijs meer kerncentrales. Dus als veel kerncentrales geen reden is voor een lage prijs, dan zie ik niet in waarom de prijs omhoog zou mogen als er een kerncentrale sluit."

"De prijs voor elektriciteit is bij ons altijd heel hoog geweest omdat de markt niet werkte. (Er is geen concurrentie, red.). In het verleden waren er geen mechanismen om een correcte prijs af te dwingen. In het begin van het jaar is een prijsstop ingevoerd, die is nog altijd van toepassing en we hebben afgesproken om nieuwe regels te maken om de prijzen te kunnen vastleggen. Die moeten toelaten om een correcte prijs te krijgen."

"Als internationaal de prijzen omhoog gaan, dan zal dat in België ook gebeuren. Maar als het niet in heel Europa stijgt, dan hoeft het ook niet in België."

Zit de regering dan wel op 1 lijn, gezien Wathelet (foto links) een prijsstijging niet uitsluit? "Dat zullen we moeten uitpraten met elkaar, maar we hebben met deze regering een punt gemaakt van de energieprijzen."

"We kunnen internationale stijgingen niet verhinderen, maar we kunnen wel erop toezien dat de prijzen in België correct worden berekend en niet, zoals in het verleden, plots gaan stijgen zonder een aanwijsbare reden."

Vande Lanotte wil dat alle Europese landen samenwerken voor de stroomvoorziening. "We moeten een netwerk maken, zodat alle landen met elkaar verbonden zijn. Er is nu een overschot in Spanje bijvoorbeeld, maar het is niet verbonden met Frankrijk, zodat het verloren gaat. Als we een prioriteit maken van een Europees netwerk, zal dat elektriciteit goedkoper en betrouwbaarder maken."

"Paniek over de scheurtjes"

Vande Lanotte hekelt ook de onsamenhangende informatie die het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) over de problemen bij sommige kerncentrales geeft.

"We horen allerlei verwarrende verhalen. Eerst is het een probleem van 1 kerncentrale, daarna van 2 en dan hoor je dat het mogelijk al een probleem is voor de hele wereld. Ik denk dat het tijd is dat het probleem duidelijk omschreven wordt en dat de bevolking en de regering een duidelijke conclusie krijgen over wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren."

"We lezen vandaag in een krant dat een medewerker van het FANC nu zegt dat alle kerncentrales in de wereld een probleem hebben. Het moet nu toch eens duidelijk zijn wat er aan de hand is. Want je kan niet voortdurend tegenstrijdige berichten de wereld insturen. De veiligheid moet gegarandeerd zijn. Punt andere lijn."

"Het is absoluut noodzakelijk dat de kerncentrales stilliggen waar er een probleem is, maar op een gegeven ogenblik moeten de de verantwoordelijken wel kunnen zeggen: er is een gevaar of er is geen gevaar. Wat men nu zegt, zijn veronderstellingen."