"Zwangerschap na verkrachting is heel zeldzaam"

De Republikeinse politicus Todd Akin heeft in de VS ophef veroorzaakt door te zeggen dat verkrachting zelden of nooit tot zwangerschap leidt. De ultraconservatieve Akin is kandidaat voor een Senaatszetel in de staat Missouri.
Todd Akin wil in november in de Amerikaanse Senaat raken

Akin deed de uitspraak in een televisie-interview. Hij kreeg de vraag of abortus kan wanneer de zwangerschap het gevolg is van verkrachting. "Als ik afga op wat ik hoor van dokters, is dat heel zeldzaam", antwoordde Akin.

"Als het een "echte" verkrachting is, dan heeft het vrouwelijke lichaam mechanismen om dat hele ding af te sluiten. Maar als dat toch niet zou gewerkt hebben, dan denk ik dat er een straf moet zijn, maar die straf moet voor de verkrachter zijn en niet voor het kind."

De uitspraken werden meteen scherp veroordeeld door vrouwenorganisaties in de VS. Ook de Democratische Claire McCaskill, die het in november opneemt tegen Akin om haar Senaatszetel te behouden, liet weten dat ze "geschokt" was.

De 65-jarige Republikein reageerde daarop dat hij zich fout had uitgedrukt. "Dit geeft niet weer dat ik een diepe empathie voel voor de duizenden vrouwen die elk jaar verkracht of misbruikt worden."

"Ik erken dat abortus, zeker in het geval van verkrachting, een emotioneel erg beladen thema is. Maar ik geloof sterk in de bescherming van al het leven en ik geloof niet dat een onschuldig leven schenden de juiste actie is om te ondernemen."

Mitt Romney, de Republikeinse kandidaat voor het presidentschap, en zijn running mate Paul Ryan distantieerden zich snel van de uitspraken. "Wij zijn het niet eens met het statement van Akin. Een Romney-Ryan-administratie zal zich niet verzetten tegen abortus na verkrachting", luidt het in een mededeling.