Athene betaalt ECB terug, maar wat nu?

Griekenland heeft zoals verwacht 3,2 miljard euro aan obligaties terugbetaald aan de Europese Centrale Bank. Dat is een eerste stap in mogelijk een cruciale week voor Griekenland.

Vandaag moest Griekenland dat geld terugbetalen aan de ECB en dat zou ook gebeurd zijn. Onlangs had Athene op korte termijn geld opgehaald op de kapitaalmarkt en hoe dan ook lijkt een bankroet van het land voorlopig afgewend.

Dat is dan een eerste stap in een mogelijk cruciale week voor het land. Premier Antonis Samaras (links) zal vrijdag een gesprek hebben met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en zaterdag praat hij met de Franse president François Hollande.

Samaras zou meer tijd willen vragen, tot twee jaar uitstel, om de beloofde hervormingen en besparingen door te voeren, maar of hij daarvoor in Berlijn op veel begrip moet rekenen, is alles behalve zeker. Vandaag nog liet de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle verstaan dat Griekenland zich moet houden aan de afgesproken voorwaarden om op hulp van de EU en het Internationaal Muntfonds te kunnen rekenen.

Eenvoudig is dat niet, want het land moet aantonen dat het nog 11,5 miljard euro extra kan besparen vooraleer het zou kunnen inschrijven op nog eens een schijf van 35 miljard euro hulp van de EU en het IMF. Volgende maand zouden experten van de ECB, de EU en het IMF moeten beoordelen of die voorwaarden vervuld zijn. Zoniet kan Griekenland nog altijd bankroet gaat en mogelijk de eurozone verlaten.