Bladluizen als enige insect in staat tot fotosynthese?

Een bepaalde soort bladluizen (acyrthosiphon pisum) is mogelijk als enige insect in staat tot een primitieve vorm van fotosynthese. Dat blijkt uit een studie van insectenkenners van Yale University die deze week in het tijdschrift Nature staat.

De Acyrthosiphon pisum is het enige wezen dat carotenoïde (geel- tot dieprood pigment) kan produceren. De luizen gebruiken dit pigment om zichzelf groen of oranje te kleuren zodat ze minder opvallen voor roofinsecten. Bladluizen worden wit wanneer ze met teveel zijn en het voedsel schaars wordt want dan maken ze geen carotenoïden meer aan.

Fotosynthese is het proces waarbij lichtenergie gebruikt wordt om koolstofdioxide om te zetten in koolhydraten. Tot nu werd aangenomen dat enkel planten en sommige bacteriën, maar ook dieren als algen,  hier toe in staat waren, maar daar zou nu verandering in kunnen komen.

Onderzoekers hebben ontdekt dat een verlaging van de omgevingstemperatuur (van 22 naar 8 graden Celsius) leidt tot een natuurlijke selectie van bladluislarven die nog meer carotenoïden aanmaken dan normaal. Deze larven worden groen in plaats van oranje.

Deze groene larven maken meer adenosinetrifosfaat (ATP) aan dan witte. ATP is een molecuul waarin chemische energie opgeslagen wordt. Dit deed bij de onderzoekers het vermoeden rijzen dat de carotenoïden op de een of andere manier energie uit licht kunnen halen. Oranje luizen maken ook meer ATP aan wanneer ze aan het zonlicht blootgesteld worden dan wanneer ze in het donker zitten.

De onderzoekers benadrukken dat er nog verder onderzoek nodig is om te zien of bladluizen werkelijk op hetzelfde niveau aan fotosynthese kunnen doen als planten en bacteriën. Mogelijk dient de capaciteit bij de bladluis enkel als noodreserve om verplaatsingen van de ene plant naar de andere te overleven.