CME wil derivatenbeurs in Londen oprichten

De Chicago Mercantile Exchange (CME) heeft bij de Britse overheid een vergunning gevraagd om een beurs in afgeleide producten in Londen op te richten. Daarmee wil de Amerikaanse goederenbeurs een voet aan de grond in Europa krijgen.

De CME Group is na de overname van rivaal CBOT een van de grootste platformen voor de handel in landbouwproducten, energie en metalen. De groep heeft de Britse regering nu om een vergunning gevraagd om een beurs voor afgeleide producten op te richten in Londen. Die zou volgend jaar al van start kunnen gaan.

Met dat Londense filiaal wil de CME een eigen platform krijgen in Europa, waar het nu al 20% van zijn omzet draait. Tegelijk zou de CME deels kunnen ontsnappen aan de nieuwe erg strikte regels op de derivatenhandel die in de Verenigde Staten zijn ingevoerd na de financiële crisis van 2007 en 2008.

De aanvraag is meteen een uitdaging aan de grote derivatenbeurzen Eurex (Deutsche Börse) en LIFFE (NYSE Euronext) die nu die sector in Europa beheersen. Tegelijk is de stap van CME ook een teken van de groeiende globalisering van de beurzensector. Onlangs werd de grote metalenbeurs Londen Metal Exchange (LME) overgenomen door de beurs van Hongkong.