Congo vraagt sancties tegen Rwanda

Congo wil dat de internationale gemeenschap sancties neemt tegen buurland Rwanda omwille van de Rwandese steun aan de rebellen in het oosten van Congo. Dat heeft premier Augustin Matata Ponyo Mapon gezegd na een ontmoeting met minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

De premier liet verstaan dat hij van de internationale gemeenschap hardere maatregelen wenst dan de opschorting van hulp aan Rwanda, zoals westerse landen als Nederland, Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland reeds hebben gedaan.

Ook van België verwacht hij een hardere aanpak van Rwanda. "Wij verwachten van België concrete maatregelen die van aard zijn om zij die de rebellie steunen of zij die zich inlaten met de destabilisering van ons land te stoppen", aldus de premier.

Reynders, die later deze week in Rwanda neerstrijkt, sprak niet over sancties. De MR-vicepremier zei dat hij verslag van zijn missie zal uitbrengen bij zijn Europese collega's en lanceerde een oproep aan Rwanda om bij te dragen aan "een snelle stabilisering van de situatie". "In functie van de evolutie op het terrein zullen wij met de Europese Unie een standpunt innemen", besloot hij.