Curiosity vuurt laserstraal af op steen op Mars

De Marswagen Curiosity heeft voor het eerst laserstralen afgevuurd op een steen op Mars. Dankzij het lasersysteem kunnen wetenschappers de chemische samenstelling van het materiaal op de rode planeet bestuderen.

De hele korte maar extreem krachtige laserstralen doen een klein deel van het materiaal verdampen, wat het ChemCam-systeem in de Marswagen toelaat om de samenstelling ervan te analyseren.

De steen die nu het doelwit was van de laser, heeft van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een naam gekregen: "Coronation". Het ging vooral om een test of het instrument werkt. Dat bleek ook zo. De wetenschappers spreken van een succes.

Tijdens de missie zal ChemCam rond de 14.000 metingen uitvoeren. Dezelfde lasertechniek wordt ook gebruikt om onderzoek uit te voeren in andere extreme ongevingen, zoals in nucleaire reactoren of op de zeebodem.

Het Curiosity-project kost ruim 2 miljard euro. De Marswagen landde op 6 augustus en moet normaal gezien zeker 4 jaar actief kunnen zijn op onze naburige planeet.