Deadline voor mijnwerkers is dag opgeschoven

De directie van de platinamijn in Zuid-Afrika, waar vorige week 34 kompels werden doodgeschoten, heeft het ultimatum een dag uitgesteld. Maar wie morgen nog staakt, riskeert ontslag.

Volgens de exploitant Lonmin is zo'n 27 procent van de werknemers van de ochtendshift aan het werk gegaan. De vakbonden konden dat cijfer niet bevestigen. De directie dreigt ermee alle werknemers te ontslaan die niet weer aan het werk gaan.

Een groot deel van de stakende mijnwerkers is vanochtend, ondanks het verstrijken van het ultimatum, dus niet aan de slag gegaan. Zo'n 1.000 mijnwerkers zijn vanmorgen wel bijeengekomen aan de mijn, ze beraden zich samen met de vakbonden over een strategie.

Een van de vakbonden stelde gisteren dat de eis voor een hoger loon overeind blijft. De bond AMCU eist een verdrievoudiging van het loon (1.250 euro in plaats van 400 euro nu). Vandaag klinkt het dat de vakbond "zich over deze eis zal beraden".

De directie zegt "verheugd te zijn dat de stakers samenzitten". Ze herhaalde gisteren nog eens dat alle werknemers die vandaag niet aan de slag gaan, ontslagen zullen worden. Maar nu is het ultimatum toch een dag opgeschoven.

In de mijn werken meer dan 30.000 mensen. Naar schatting een 3.000-tal onder hen heeft het werk neergelegd op 10 augustus, de eerste stakingsdag. Het is niet duidelijk hoeveel mensen zich daarna nog hebben aangesloten bij de staking.

Staking voor driedubbel loon

Een deel van de mijnwerkers heeft op 10 augustus het werk neergelegd om een hoger loon te eisen. Alle onderhandelingen tussen de directie en de vakbonden zijn op niets uitgedraaid. De directie wilde vorige week de staking breken door de politie op de stakers af te sturen. 

De confrontatie ontaardde en eindigde in een bloedbad waarbij 34 mensen overleden zijn. Er raakten ook 78 mensen gewond. Bij eerdere incidenten tijdens de staking aan de mijn waren al 10 doden gevallen, vooral stakers maar ook politieagenten. Vandaag is een week van rouw gestart om de 44 slachtoffers te herdenken.