Doodstraf met uitstel voor vrouw Chinese toppoliticus

In China is Gu Kailai, de vrouw van de voormalige communistische partijleider Bo Xilai, veroordeeld tot de doodstraf met uitstel. In de praktijk komt dat wellicht neer op een levenslange gevangenisstraf. Gu is schuldig bevonden aan de moord op een Britse zakenman.
Gu Kailai in de rechtbank op 9 augustus

Het proces werd gevoerd op 9 augustus en was al voorbij na één dag. De straf is geen verrassing. Gu heeft bekend dat ze de Britse zakenman Neil Heywood eigenhandig vergiftigd heeft in november 2011. De rechtbank heeft wel rekening gehouden met verzachtende omstandigheden. De Brit zou haar zoon met de dood bedreigd hebben.

Doodstraffen met uitstel worden over het algemeen omgezet naar levenslange gevangenisstraffen in China. Gu's assistent Zhang Xiaojuin is veroordeeld tot 9 jaar cel voor zijn aandeel in de moord. In een afzonderlijk proces zijn ook 4 politieofficieren veroordeeld tot celstraffen tussen 5 en 11 jaar omdat ze Gu de hand boven het hoofd hielden.

Het overlijden van Heywood werd aanvankelijk toegeschreven aan een hartaanval, tot Wang Lijun, een rechterhand van Bo Xilai, begin februari naar een Amerikaans consulaat vluchtte en daar beschuldigingen van moord uitte.

Wat het motief was voor de moord, is niet duidelijk. Er is sprake van een "zakelijk conflict". Maar waarnemers noemen chantage ook een mogelijkheid: de Brit zou het echtpaar geholpen hebben om grote sommen geld naar het buitenland te versassen.

Onduidelijkheid over lot van Bo Xilai

De zaak heeft in China heel wat stof doen opwaaien. Gu Kailai, een voormalige internationale advocate, en haar man Bo Xilai, een topfiguur in de communistische partij, werden wel eens de Kennedy's van hun land genoemd.

Wat er nu met Bo Xilai gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Voor de moordzaak was de politicus een rijzende ster, maar nu is hij uit al zijn functies ontzet en wordt hij ergens op een onbekende plaats vastgehouden. Sinds de zaak aan het licht kwam, heeft Bo ook geen publieke verschijning meer gemaakt.

Een advocaat van de familie Heywood reageerde dat ze "de beslissing van de rechtbank respecteren". De Britse autoriteiten zijn tevreden. "We verwelkomen het feit dat de Chinese autoriteiten een onderzoek gevoerd hebben naar de dood van Neil Heywood en diegenen veroordeeld hebben die ze verantwoordelijk achten", aldus een mededeling van de Britse ambassade. "We hebben ook duidelijk gemaakt dat we niet willen dat de doodstraf wordt toegepast."